Bu kılavuz kimler için hazırlanmıştır?
Çevrimiçi içeriğe sahipseniz, çevrimiçi içerikten para kazanıyorsanız, çevrimiçi içeriğin yönetimiyle uğraşıyorsanız veya bu tür içeriği Google Arama üzerinden tanıtıyorsanız bu kılavuz sizin için hazırlanmıştır. Büyüyen ve gelişen bir işletmenin sahibi, onlarca sitenin web yöneticisi, web ajansında SEO uzmanı veya Arama mekaniği konusuna meraklı, her şeyi kendi yapan bir SEO ustasıysanız, bu kılavuz sizin için hazırlanmıştır. En iyi uygulamalarımıza dayalı olarak SEO’nun temelleri hakkında kapsamlı bir genel bilgiye sahip olmak istiyorsanız tam yerine geldiniz. Bu kılavuz size sitenizi otomatik olarak Google’da birinci sıraya yerleştirecek sırlar vermeyecektir (bunun için üzgünüz!), ancak aşağıda özetlenen en iyi uygulamaları izlemenin arama motorlarının içeriğinizi taramasını, dizine eklemesini ve anlamasını kolaylaştıracağını umuyoruz.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) genellikle web sitenizin çeşitli bölümlerinde küçük değişiklikler yapmakla ilgilidir. Tek tek bakıldığında bu değişiklikler artımlı iyileştirmeler gibi görünebilir, ancak diğer optimizasyonlarla birleştirildiklerinde, sitenizin kullanıcı deneyimi ve organik arama sonuçlarındaki performansı üzerinde dikkate değer bir etkisi olabilir. Bu kılavuzdaki konular web sayfalarının temel bileşenlerinden oluştuğu için bunların birçoğu hakkında halihazırda bilgi sahibi olmanıza rağmen bunlardan en iyi şekilde yararlanmıyor olabilirsiniz.
Kullanıcılarınızın faydalanabileceği bir web sitesi oluşturmalısınız ve tüm optimizasyonlar kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmaya yönelik olmalıdır. Bu kullanıcılardan biri, diğer kullanıcıların içeriğinizi keşfetmesine yardımcı olan arama motorudur. Arama Motoru Optimizasyonu, arama motorlarının içeriği anlamasına ve sunmasına yardımcı olmayla ilgilidir. Siteniz, örnek sitemizden daha küçük veya daha büyük ve çok farklı içerik sunuyor olabilir, ancak aşağıda tartıştığımız optimizasyon konuları her büyüklük ve türden siteler için geçerlidir. Kılavuzumuzun web sitenizi nasıl iyileştireceğinizle ilgili yeni fikirler vereceğini umar ve sorularınızı, geri bildiriminizi ve başarı hikayelerinizi Google Web Yöneticisi Yardım Forumu‘nda1 görmekten memnuniyet duyarız.
İçerikten keyif alacağınızı umarız. Ayrıca, Google Destek Forumlarımız aracılığıyla göndereceğiniz görüşlerinizi bekliyoruz. Sizden gelen geri bildirimleri entegre etmeye çalışacağız.
Kılavuzu çekinmeden kaydedip sorumlu bir şekilde yazdırabilir ve tekrar paylaşabilirsiniz. Web’in kalitesini birlikte iyileştirelim.
İyi okumalar!
İmza,
Google Arama Kalitesi ekibi
İçindekiler
- Başlarken
- Google’ın içeriğinizi bulmasına yardımcı olma
- Google’a hangi sayfaların taranmaması gerektiğini bildirme
- Google’ın (ve kullanıcıların) içeriğinizi anlamasına yardımcı olma
- Google Arama sonuçlarındaki görünümünüzü yönetme
- Site hiyerarşinizi düzenleme
- İçeriğinizi optimize etme
- Resimlerinizi optimize etme
- Sitenizi mobil uyumlu hale getirme
- Web sitenizi tanıtma
- Arama performansınızı ve kullanıcı davranışını analiz etme
- Ek: Bu belgede kullanılan bağlantı URL’leri
Başlarken
Sözlük
Bu kılavuzda kullanılan önemli terimlerden oluşan kısa bir sözlüğü burada görebilirsiniz:
- Dizin: Google, hakkında bilgi sahibi olduğu tüm web sayfalarını dizininde depolar. Her sayfanın dizin girişinde, o sayfanın içeriği ve konumu (URL) tanımlanır. Dizine ekleme, Google’ın bir sayfayı getirmesi, okuması ve dizine eklemesi sürecidir: Google bugün sitemdeki bazı sayfaları dizine ekledi.
- Tarama: Yeni veya güncellenmiş web sayfalarını arama işlemi. Google, bağlantıları izleyerek, site haritalarını okuyarak ve daha birçok yöntemle URL’leri keşfeder. Google, web’i tarar, yeni sayfalar arar, ardından bunları dizine ekler (uygun olduğunda).
- Tarayıcı: Web’deki sayfaları tarayan (getiren) ve dizine ekleyen otomatik yazılım.
- Googlebot: Google tarayıcısının genel adı. Googlebot, web’i sürekli tarar.
- SEO: Arama motoru optimizasyonu; sitenizi arama motorları için daha iyi hale getirme süreci. Ayrıca, bunu bir meslek olarak yapan bir kişinin iş unvanı: Web’deki varlığımızı iyileştirmek için yeni bir SEO’yu işe aldık.
Google’da yer alıyor musunuz?
Sitenizin Google dizininde olup olmadığını belirleyin – Sitenizin ana sayfa URL’si için bir site: araması yapın. Sonuç görürseniz dizinde yer alıyorsunuz demektir. Örneğin, bir “site:wikipedia.org” araması bu sonuçları2 döndürür.
Siteniz Google’da yer almıyorsa – Google milyarlarca sayfayı tarasa da bazı sitelerin gözden kaçmasının önüne geçilemez. Tarayıcılarımız bir siteyi atladığında, bunun nedeni çoğunlukla aşağıdakilerden biridir:
- İlgili site, web üzerindeki diğer sitelerle iyi bir şekilde bağlı değildir
- Yeni bir siteyi kullanıma sundunuz ve Google’ın henüz bu siteyi taramak için zamanı olmadı
- Sitenin tasarımı, içeriğinin Google tarafından etkili bir şekilde taranmasını zorlaştırıyor
- Google, sitenizi taramaya çalışırken bir hatayla karşılaştı
- Politikanız, Google’ın siteyi taramasını engellemektedir
Sitemi Google’a nasıl taşırım?
Google’ın arama sonuçlarına dahil olmak ücretsiz ve kolaydır; sitenizi Google’a göndermeniz bile gerekmez. Google, dizinimize eklenecek siteleri aramak üzere web’i sürekli olarak keşfetmek için web tarayıcıları kullanan tam otomatik bir arama motorudur. Aslında arama sonuçlarımızda listelenen sitelerin büyük çoğunluğu, eklenmek üzere manuel olarak gönderilmiş siteler değil, web’i tararken bulup otomatik olarak eklediğimiz sitelerdir. Google’ın Web sayfalarını nasıl keşfettiğini, taradığını ve sunduğunu öğrenin.3
Google ile uyumlu bir web sitesi oluşturmanız için web yöneticisi yönergeleri4 sunuyoruz. Tarayıcılarımızın belirli bir siteyi bulacağı garanti edilmese de, bu yönergeleri izlemek sitenizi arama sonuçlarında görünür hale getirmeye yardımcı olmalıdır.
Google Search Console, içeriğinizi Google’a göndermenize ve Google Arama’daki performansınızı takip etmenize yardımcı olacak araçlar sağlar. İsterseniz Search Console, Google’ın sitenizle ilgili karşılaştığı önemli sorunlara ilişkin uyarılar da gönderebilir. Search Console’a kaydolun5.
Burada, başlarken web sitenizle ilgili kendinize soracağınız bazı temel sorular belirtilmiştir.
- Web sitem Google’da görünüyor mu?
- Kullanıcılara yüksek kaliteli içerik sunuyor muyum?
- Yerel işletmem Google’da görünüyor mu?
- İçeriğime tüm cihazlarda hızlı ve kolay bir şekilde erişiliyor mu?
- Web sitem güvenli mi?
Nasıl başlayacağınızla ilgili ek bilgileri http://g.co/webmasters6 adresinde bulabilirsiniz
Bu dokümanın geri kalan bölümünde, sitenizi arama motorları için nasıl iyileştireceğinizle ilgili yol gösterici bilgiler konuya göre düzenlenmiş olarak sağlanmaktadır. http://g.co/WebmasterChecklist7 adresinden ipuçlarının kısa, yazdırılabilir bir kontrol listesini indirebilirsiniz.
SEO uzmanına ihtiyacınız var mı?
SEO (“arama motoru optimizasyonu”) uzmanı, arama motorlarındaki görünürlüğünüzü iyileştirmek için eğitim almış bir kişidir. Bu kılavuzda belirtilenleri uygulayarak, optimize edilmiş bir siteye giden yolda ilerlemeniz için yeterince bilgi sahibi olacaksınız. Ayrıca, sayfalarınızı denetlemenize yardımcı olabilecek bir SEO profesyoneliyle çalışma seçeneğini de değerlendirmek isteyebilirsiniz.
Bir SEO ile çalışma kararı, sitenizi geliştirebilecek ve size zaman kazandırabilecek büyük bir karardır. Bir SEO ile çalışmanın sitenize kazandırabileceği avantajların yanı sıra sorumsuz bir SEO’nun verebileceği zararları da araştırdığınızdan emin olun. Pek çok SEO ile diğer ajans ve danışmanlar, web sitesi sahipleri için aşağıdakiler gibi yararlı hizmetler sunmaktadır:
- Sitenizin içeriğini veya yapısını inceleme
- Web sitesinin geliştirilmesiyle ilgili teknik önerilerde bulunma. Örneğin, barındırma, yönlendirmeler, hata sayfaları, JavaScript kullanımı
- İçerik geliştirme
- Çevrimiçi iş geliştirme kampanyalarının yönetimi
- Anahtar kelime araması
- SEO eğitimi
- Belirli pazarlarda ve bölgelerde uzmanlık
SEO araştırmanıza başlamadan önce tüketici olarak bilgi sahibi olmanız ve arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamanız çok faydalı olur. Bu kılavuzu ve özellikle şu kaynakları baştan sona okumanızı öneririz:
- Google 101: Google web’de tarama, dizine ekleme ve yayınlama işlemlerini nasıl yapar?8
- Google Web Yöneticisi Yönergeleri9
- Nasıl bir SEO ile çalışmalı?10
Bir SEO ile çalışmayı düşünüyorsanız ne kadar çabuk harekete geçerseniz o kadar iyi olur. SEO ile çalışmaya başlamak için en uygun zaman bir siteyi yeniden tasarlamayı veya yeni bir siteyi devreye sokmayı düşündüğünüz zamandır. Bu şekilde SEO’nuz ve siz, daha en başından sitenizin, arama motorlarına uygun bir şekilde tasarlanmasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte iyi bir SEO, mevcut bir siteyi de iyileştirmeye yardımcı olabilir.
SEO ile çalışma ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi için “SEO’ya ihtiyacınız var mı?” başlıklı Yardım Merkezi makalemizi11 okuyabilirsiniz.
Google’ın içeriğinizi bulmasına yardımcı olma
Sitenizi Google’a taşımanın ilk adımı, Google’ın sitenizi bulabildiğinden emin olmaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu site haritası göndermektir. Site haritası, arama motorlarına sitenizdeki yeni veya değiştirilmiş sayfalar hakkında bilgi veren sitenizdeki bir dosyadır. Site haritası oluşturma ve gönderme hakkında daha fazla bilgi edinin12.
Google, sayfaları, diğer sayfalardaki bağlantılar aracılığıyla da bulur. Kullanıcıları sitenizi keşfetmeye nasıl teşvik edeceğinizi öğrenmek bu belgenin ilerleyen bölümlerindeki Sitenizi tanıtma konusuna bakın.
Google’a hangi sayfaların taranmaması gerektiğini bildirme
En İyi Uygulamalar
Hassas olmayan bilgiler için robots.txt dosyasını kullanarak istenmeyen taramayı engelleyin
“Robots.txt” dosyası, arama motorlarına sitenizin bölümlerine erişip erişemeyeceklerini ve dolayısıyla, buralarda tarama yapıp yapamayacaklarını bildirir. Bu dosyanın “robots.txt” olarak adlandırılması ve sitenizin kök dizinine yerleştirilmesi gerekir. Robots.txt tarafından engellenen sayfaların yine de taranması mümkündür. Bu yüzden, hassas sayfalar için daha güvenli bir yöntem kullanmanız gerekir.
Bir arama motorunun arama sonuçlarında bulunursa kullanıcılar faydalı olmayabileceğinden dolayı sitenizdeki bazı sayfaların taranmasını istemeyebilirsiniz. Arama motorlarının sayfalarınızı taramalarını önlemek isterseniz Google Search Console’da, bu dosyayı oluşturmanıza yardımcı olacak, kullanımı kolay bir robots.txt oluşturucu vardır. Siteniz alt alan adları kullanıyorsa ve belirli bir alt alan adındaki bazı sayfaların taranmamasını istiyorsanız söz konusu alt alan adı için ayrı bir robots.txt dosyası oluşturmanız gerekir. Robots.txt hakkında daha fazla bilgi için robots.txt dosyalarını kullanma13 ile ilgili bu Web Yöneticisi Yardım Merkezi kılavuzuna bakmanızı öneririz.
Kaçınılması gerekenler:
- Google’ın dahili arama sonucu sayfalarınızı taramasına izin vermeyin. Kullanıcılar, bir arama motoru sonucunu tıklayıp sitenizde bir başka arama sonucu sayfasına ulaşmaktan hoşlanmayacaktır.
- Taranacak proxy hizmetlerinin sonucu olarak URL’lerin oluşturulmasına izin verme.
Hassas bilgiler için daha güvenli yöntemler kullanın
Robots.txt, hassas veya gizli malzemelerin engellenmesi için uygun ya da etkili bir yol değildir. Bu dosya yalnızca iyi huylu tarayıcılara sayfaların onlar için uygun olmadığını bildirir, ancak sunucunuzun, istekte bulunan bir tarayıcıya bu sayfaları sunmasını engellemez. Bunun bir nedeni, engellediğiniz URL’lere internette bir yerde bağlantı veriliyorsa (yönlendirme günlükleri gibi) arama motorlarının bu URL’lere başvuruda bulunmaya (başlık veya snippet olmadan yalnızca URL’yi göstererek) devam edebilmeleridir. Ayrıca, uyumlu olmayan veya Robot Hariç Tutma Standardı’nı onaylamayan hileli arama motorları, robots.txt dosyanızdaki talimatlara uymayabilir. Son olarak, meraklı bir kullanıcı robots.txt dosyanızdaki dizinleri veya alt dizinleri inceleyebilir ve görülmesini istemediğiniz içeriğin URL’sini tahmin edebilir.
Bu durumlarda, bağlantıya sahip kullanıcıların sayfaya ulaşabilmesi sizin için sorun değilse ve sayfanın sadece Google’da görünmesini istemiyorsanız, noindex etiketini kullanın. Bununla birlikte, gerçek güvenlik için kullanıcı şifresi gerektirme gibi uygun yetkilendirme yöntemleri kullanmanız veya sayfayı tamamıyla sitenizden kaldırmanız gerekir.
Google’ın (ve kullanıcıların) içeriğinizi anlamasına yardımcı olma
Google’ın sayfanızı bir kullanıcıyla aynı şekilde görmesini sağlayın
Googlebot bir sayfayı tararken sayfayı ortalama bir kullanıcıyla aynı şekilde görmelidir15. Oluşturma ve dizine ekleme işlemlerini en iyi şekilde yapması için Googlebot’un web sitenizde kullanılan JavaScript, CSS ve resim dosyalarına erişmesine her zaman izin verin. Sitenizin robots.txt dosyası bu öğelerin taranmasına izin vermiyorsa bu durum, algoritmalarımızın içeriğinizi oluşturma ve dizine ekleme işleminin başarısını doğrudan olumsuz etkiler. Bu da sıralamanın optimum olmamasına neden olabilir.
Önerilen işlemler:
- URL Denetleme aracını kullanın16. Bu özellik, içeriğinizi tam olarak Googlebot’un gördüğü ve oluşturduğu gibi görmenize ve sitenizdeki dizine eklemeyle ilgili çeşitli sorunları tanımlayıp düzeltmenize olanak tanır.
Benzersiz, doğru sayfa başlıkları oluşturun
<title> etiketi hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunu bildirir. <title> etiketi, HTML dokümanının <head> bölümüne yerleştirilmelidir. Sitenizdeki her sayfa için benzersiz bir başlık oluşturmanız gerekir.
Arama sonuçlarında iyi başlıklar ve snippet’ler oluşturun
Dokümanınız bir arama sonuçları sayfasında görünüyorsa, başlık etiketinin içeriği sonuçların ilk satırında görünebilir (bir Google arama sonucunun farklı bölümleri konusunda bilginiz yoksa bir arama sonucu videosunun anatomisine göz atabilirsiniz17).
Ana sayfanızın başlığında web sitenizin/işletmenizin adı listelenebilir ve işletmenizin fiziksel konumu veya belki ana faaliyet alanlarından ya da ürünlerinden birkaçı gibi diğer önemli bilgi parçaları bulunabilir.
En İyi Uygulamalar
Sayfanızın içeriğini doğru açıklayın
Sayfa içeriğinin konusunu doğal ve etkili bir şekilde ileten bir başlık seçin.
Kaçınılması gerekenler:
- Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçme.
- “Başlıksız” veya “Yeni Sayfa 1” gibi varsayılan ya da belirsiz başlıklar kullanma.
Her sayfa için benzersiz başlıklar oluşturun
İdeal olarak sitenizdeki her sayfanın benzersiz bir başlığı olmalıdır. Bu, Google’ın, sayfanın sitenizdeki diğer sayfalardan nasıl ayrı olduğunu bilmesine yardımcı olur. Sitenizde ayrı mobil sayfalar kullanılıyorsa, mobil sürümlerde de iyi başlıklar kullanmayı unutmayın.
Kaçınılması gerekenler:
- Sitenizin tüm sayfalarında veya geniş bir sayfa grubunda tek bir başlık kullanma.
Kısa ancak açıklayıcı başlıklar kullanın
Başlıklar hem kısa hem de bilgilendirici olabilir. Başlık çok uzunsa veya daha az alakalı olduğu kabul edilirse Google arama sonuçlarında başlığın yalnızca bir kısmını veya otomatik oluşturulan bir başlığı gösterebilir. Google, ayrıca, kullanıcının sorgusu veya arama için kullandığı cihaza bağlı olarak farklı başlıklar gösterebilir.
Kaçınılması gerekenler:
- Kullanıcılara faydası olmayan son derece uzun başlıklar kullanma.
- Başlık etiketlerinizi gereksiz anahtar kelimelerle doldurma.
Açıklama (“description”) meta etiketini kullanın
Bir sayfanın açıklama meta etiketi, Google’a ve diğer arama motorlarına sayfanın neyle ilgili olduğuna dair bir özet sağlar. Bir sayfanın başlığı birkaç kelime veya bir kelime öbeği olabilir. Buna karşılık, sayfanın açıklama meta etiketi bir veya iki cümle, hatta kısa bir paragraf olabilir. <title> etiketi gibi açıklama meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> öğesi içine yerleştirilir.
Açıklama meta etiketleri ne işe yarar?
Google açıklama meta etiketlerini sayfalarınıza ilişkin snippet’ler olarak kullanabilir. Bu yüzden, açıklama meta etiketleri önemlidir. Google, bir kullanıcının sorgusuyla iyi bir şekilde eşleşirse, sayfanızın görünür metninin alakalı bir bölümünü kullanmayı da seçebilir. Bu yüzden biraz önce “kullanabilir” fiilini kullandık. Google, snippet’te kullanmak için iyi bir metin seçimi bulamazsa sayfalarınızın her birine açıklama meta etiketleri eklemeniz her zaman iyi bir uygulama olacaktır. Web Yöneticisi Merkezi Blogu’nda snippet’lerin daha iyi açıklama meta etiketleriyle iyileştirilmesi18 ve kullanıcılarınız için daha iyi snippet’lerle19 ilgili bilgilendirici yayınlar bulunmaktadır. Ayrıca, iyi başlıkların ve snippet’lerin nasıl oluşturulacağı20 ile ilgili yararlı bir Yardım Merkezi makalemiz de bulunmaktadır.
En İyi Uygulamalar
Sayfa içeriğini doğru bir şekilde özetleme
Kullanıcılar açıklama meta etiketinizi bir arama sonucunda snippet olarak gördüklerinde, onlara hem bilgi sunacak hem de ilgilerini çekecek bir açıklama yazın. Açıklama meta etiketinde metin uzunluğu için bir alt veya üst sınır olmamakla birlikte, Arama’da tam olarak gösterilecek yeterli uzunlukta olduğundan (kullanıcıların arama yapma biçimlerine ve yerlerine bağlı olarak farklı boyutlu snippet’ler görebileceklerini unutmayın) ve kullanıcıların, sayfanın kendilerine faydalı ve alakalı olup olmadığını belirlemeleri için ihtiyaç duyacakları tüm alakalı bilgileri içerdiğinden emin olmanızı öneririz.
Kaçınılması gerekenler:
- Sayfanın içeriğiyle hiçbir ilgisi olmayan bir açıklama meta etiketi yazma.
- “Bu bir web sayfasıdır” veya “Beyzbol kartlarıyla ilgili sayfa” gibi genel açıklamalar kullanma.
- Açıklamayı yalnızca anahtar kelimelerle doldurma.
- Belgenin tüm içeriğini kopyalayıp açıklama meta etiketine yapıştırma.
Her sayfa için benzersiz açıklamalar kullanın
Her sayfa için farklı bir açıklama meta etiketinin olması hem kullanıcılara hem de Google’a, özellikle de kullanıcılara alanınızdaki birden çok sayfanın getirilebileceği aramalarda (örneğin, site: operatörünün kullanıldığı aramalar) yardımcı olur. Sitenizde binlerce, hatta milyonlarca sayfa varsa açıklama meta etiketlerinin manuel olarak hazırlanması muhtemelen mümkün olmaz. Bu durumda, açıklama meta etiketlerini her sayfanın içeriğine dayalı bir şekilde otomatik olarak oluşturabilirsiniz.
Kaçınılması gerekenler:
- Sitenizin tüm sayfalarında veya geniş bir sayfa grubunda tek bir açıklama meta etiketini kullanma.
Önemli metni vurgulamak için başlık etiketleri kullanın
Başlık etiketleri genellikle içindeki metni, sayfadaki normal metinden daha büyük yapar. Bu, kullanıcılara bu metnin önemli olduğuna dair verilen görsel bir ipucudur ve başlık metninin altındaki içerik türü hakkında bir şeyleri anlamalarına yardımcı olabilir. İçeriğiniz için hiyerarşik bir yapı oluşturmada kullanılan birden çok başlık boyutu, kullanıcıların dokümanınızda gezinmelerini kolaylaştırır.
En İyi Uygulamalar
Bir anahat çizdiğinizi düşünün
Geniş bir kağıda bir anahat çizmeye benzer şekilde, sayfadaki içeriğin ana noktalarının ve alt noktalarının neler olacağını biraz düşünün ve başlık etiketlerinin kullanılacağı uygun yerlere karar verin.
Kaçınılması gerekenler:
- Başlık etiketlerinin içine sayfanın yapısını tanımlamaya yardımcı olmayacak metin yerleştirme.
- Başlık etiketlerini, <em> ve <strong> gibi diğer etiketlerin daha uygun olabileceği yerlerde kullanma.
- Bir başlık etiketi boyutundan bir başkasına hatalı şekilde geçiş yapma.
Başlıkları sayfa genelinde tutumlu bir şekilde kullanın
Başlık etiketleri, anlamlı oldukları yerlerde kullanın. Bir sayfada çok sayıda başlık etiketinin olması, kullanıcıların içeriği taramasını ve bir konunun nerede bitip bir başkasının nerede başladığını belirlemesini zorlaştırabilir.
Kaçınılması gerekenler:
- Bir sayfada başlık etiketlerini aşırı şekilde kullanma.
- Çok uzun başlıklar.
- Başlık etiketlerini yalnızca metni biçimlendirmek için kullanma, yapıyı sunmak için kullanmama.
Yapılandırılmış veri işaretlemesi ekleyin
Yapılandırılmış veriler21, arama motorlarının sayfalarınızda neler bulunduğunu daha iyi anlayabilmeleri amacıyla içeriğinizi arama motorlarına açıklamak için sitelerinizin sayfalarına ekleyebileceğiniz koddur. Arama motorları, içeriğinizin arama sonuçlarında kullanışlı (ve göze çarpan!) bir şekilde görünmesini sağlamak için bu bilgiden yararlanabilir. Dolayısıyla bu, işletmeniz için doğru müşteri tipinin ilgisini çekmenize yardımcı olabilir.
Örneğin, bir çevrimiçi mağazanız varsa ve bağımsız bir ürün sayfasını işaretlerseniz bu, sayfanın bir bisiklet, bu bisikletin fiyatı ve müşteri yorumlarını içerdiğini anlamamıza yardımcı olur. Bu bilgileri, alakalı sorguların arama sonuçlarına ilişkin snippet’te görüntüleyebiliriz. Bunlara “zengin sonuçlar” diyoruz.
Zengin sonuçlar için yapısal veri işaretlemesini kullanmaya ek olarak, bunu diğer biçimlerde alakalı sonuçlar yayınlamak için de kullanabiliriz. Örneğin, gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazanız varsa, açılış saatlerinin belirtilmesi potansiyel müşterilerinizin, sizi tam olarak ihtiyaç duyduklarına bulmalarına ve arama sırasında mağazanızın açık/kapalı olduğu bilgisinin kendilerine sağlanmasına olanak tanır.
İşletmenizle ilgili birçok varlığı işaretleyebilirsiniz:
- Sattığınız ürünler
- İşletme konumu
- Ürünleriniz veya işletmenizle ilgili videolar
- Çalışma saatleri
- Etkinlik ilanları
- Yemek tarifleri
- Şirket logonuz ve daha birçok şey!
Desteklenen içerik türlerinin tam listesini geliştirici sitemizde bulabilirsiniz22.
İçeriğinizi açıklamak için desteklenen herhangi bir gösterim işaretlemesiyle yapısal verileri kullanmanızı öneririz. İşaretlemeleri sayfalarınızın HTML koduna ekleyebilir veya Veri İşaretleyici23 ve İşaretleme Yardımcısı24 gibi araçları kullanabilirsiniz (bunlar hakkında daha fazla bilgi için En İyi Uygulamalar bölümüne bakın).
En İyi Uygulamalar
Zengin Sonuçlar testini kullanarak işaretlemenizi kontrol edin
İçeriğinizi işaretledikten sonra, uygulamada hata olmadığından emin olmak için Google Rich Results testini25 kullanabilirsiniz. İçeriğin bulunduğu URL’yi girebilir veya işaretlemeyi içeren gerçek HTML’yi kopyalayabilirsiniz.
Kaçınılması gerekenler:
- Geçersiz işaretleme kullanma.
Veri İşaretleyici’yi kullanın
Sitenizin kaynak kodunu değiştirmeden yapısal işaretlemeyi denemek isterseniz, bir içerik türleri alt grubunu destekleyen ve Search Console’a entegre edilmiş ücretsiz Veri İşaretleyici aracını kullanabilirsiniz.
İşaretleme kodunu kopyalayıp sayfanıza yapıştırmaya hazır hale getirmek isterseniz İşaretleme Yardımcısı aracını deneyin.
Kaçınılması gerekenler:
- İşaretlemeyi uygulama konusunda emin olmadığınızda sitenizin kaynak kodunu değiştirme.
İşaretlenmiş sayfalarınızın nasıl bir performans gösterdiğini takip edin
Search Console’daki çeşitli zengin sonuç raporlarında26 belirli bir işaretleme türünün sitenizdeki kaç sayfada belirlendiği, bunların arama sonuçlarında kaç kez göründüğü ve son 90 gün içinde bunları kaç kişinin tıkladığı gösterilir. Bu raporda, algılanan hatalar da gösterilir.
Kaçınılması gerekenler:
- Kullanıcıların görmeyeceği işaretleme verilerini ekleme.
- Sahte yorumlar oluşturma veya alakasız işaretlemeler ekleme.
Google Arama sonuçlarındaki görünümünüzü yönetme
Sayfalarınızda doğru yapısal veriler, sayfanızı Arama sonuçlarındaki yorum yıldızları, süslü sonuçlar gibi birçok özelliğe uygun hale de getirir. Sayfanızın uygun olabileceği arama sonucu türleri galerisine bakın.27
Site hiyerarşinizi düzenleme
Arama motorlarının URL’leri nasıl kullandığını anlayın
Arama motorları, bir içeriği tarayıp dizine ekleyebilmek ve kullanıcıları içeriğe yönlendirmek üzere her içerik parçası için benzersiz bir URL’ye ihtiyaç duyar. Farklı (ör. bir mağazadaki farklı ürünler) ve değiştirilmiş içeriklerin (ör. çeviriler veya bölgesel çeşitler), aramada doğru şekilde gösterilmeleri için ayrı URL’ler kullanmaları gerekir.
URL’ler genellikle farklı birden çok bölüme ayrılır:
protokol://anamakineadı/yol/dosyaadı?sorgudizesi#parça
Örneğin:
Google, tüm web sitelerinin mümkün olduğunda https:// kullanmalarını önerir. Ana makine adı, web sitenizin barındırıldığı yerdir. Bu ana makine genellikle e-posta ile aynı alan adını kullanır. Google, “www” ve “www olmayan” sürümleri birbirinden ayırt eder (örneğin, “www.example.com” veya yalnızca “example.com”). Web sitenizi Search Console’a eklerken hem http:// hem de https:// sürümleri ile “www” ve “www olmayan” sürümlerini eklemenizi önerir.
Yol, dosya adı ve sorgu dizesi, sunucunuzdaki hangi içeriğe erişildiğini belirler. Bu üç bölüm büyük/küçük harfe duyarlıdır; dolayısıyla, “FILE” ile “file” kullanımları farklı birer URL oluşturur. Ana makine adı ve protokol büyük/küçük harfe duyarlı değildir; yazılan bilgilerin büyük veya küçük harfli olmasının bir önemi yoktur.
Parça (bu örnekte, “#info”) genellikle tarayıcının sayfanın hangi bölümüne gideceğini tanımlar. İçeriğin kendisi genellikle parçadan bağımsız olarak aynı olduğundan, arama motorları kullanılan parça bilgisini yaygın şekilde göz ardı eder.
Ana sayfayı gönderme yaparken ana makine adından sonra sağa eğik çizginin kullanılması, her iki kullanım da aynı içeriğe yönlendirdiği için isteğe bağlıdır (“https://example.com/” ile “https://example.com” aynıdır). Yol ve dosya adında, sağa eğik çizgi (bir dosya veya dizini işaret eden) farklı bir URL olarak görülür. Örneğin, “https://example.com/fish” ile “https://example.com/fish/” aynı değildir.
Gezinme, arama motorları için önemlidir
Web sitesinde gezinme, ziyaretçilerin istedikleri içeriği hızlı bir şekilde bulmalarına yardımcı olması açısından önem taşır. Arama motorlarının, web yöneticisinin önemli olduğunu düşündüğü içeriği anlamalarına da yardımcı olabilir. Google’ın arama sonuçları sayfa düzeyinde sağlanıyor olsa da, Google bir sayfanın site genelinde nasıl bir rol oynadığını da bilmek ister.
Gezinme sistemini planlarken ana sayfanızı esas alın
Tüm sitelerin bir ana sayfası veya “root” sayfası vardır. Bu, genellikle sitedeki en sık ziyaret edilen sayfadır ve birçok ziyaretçi için gezinmeye başladıkları noktadır. Sitenizdeki sayfa sayısı çoksa ziyaretçilerinizin genel bir sayfadan (root sayfanızdan) daha özel içeriklerin bulunduğu sayfalara nasıl gideceklerini planlamalısınız. Belirli bir konuyla ilgili yeterince sayfanız var ve bu ilgili sayfaları açıklayan bir sayfa oluşturmak mantıklı mı olurdu (örneğin, root sayfası -> ilgili konu listesi -> belirli konu)? Birden çok kategori ve alt kategori sayfası altında sınıflandırılması gereken yüzlerce farklı ürününüz mü var?
“İçerik haritası listeleri”ni kullanın
İçerik haritası, ziyaretçilerin önceki bir bölüme veya root sayfasına hızla geri gitmesine olanak tanıyan sayfanın üst veya alt kısmındaki dahili bağlantı satırıdır. Birçok içerik haritasında en soldaki ilk bağlantı olarak en genel sayfa (çoğunlukla root sayfası) bulunur ve daha spesifik bölümler sağa doğru listelenir. İçerik haritalarını gösterirken içerik haritası yapılandırılmış veri işaretlemesini28 kullanmanızı öneririz.
Kullanıcılar için basit bir gezinme sayfası oluşturun
Gezinme sayfası, web sitenizin yapısını görüntüleyen ve genellikle sitenizdeki sayfaların hiyerarşik bir listesinden oluşan basit bir sayfadır. Ziyaretçiler, sitenizde sayfaları bulma konusunda sorun yaşıyorsa bu sayfayı ziyaret edebilir. Arama motorları da sitenizdeki sayfaların iyi bir tarama kapsamını almak için bu sayfayı ziyaret edecektir, ancak esas olarak bu sayfa gerçek ziyaretçilere düşünülerek hazırlanır.
En İyi Uygulamalar
Doğal bir akış hiyerarşisi oluşturun
Kullanıcıların, genel içerikten sitenizde istedikleri daha belirli içeriğe mümkün olan en kolay şekilde gitmesini sağlayın. Anlamlı durumlarda gezinme sayfaları ekleyin ve bunları etkili bir şekilde dahili bağlantı yapınızın içine yerleştirin. Sitenizdeki tüm sayfalara bağlantılar aracılığıyla ulaşılabildiğinden ve dahili bir “arama” işlevi gerektirmediklerinden emin olun. Uygun durumlarda, kullanıcıların benzer içeriği keşfetmelerini sağlamak için ilgili sayfalara bağlantı verin.
Kaçınılması gerekenler:
- Gezinme bağlantılarından karmaşık ağlar oluşturma; örneğin, sitenizdeki her sayfayı başka bir sayfaya bağlama.
- İçeriğinizi küçük parçalara ayırma konusunda aşırıya kaçma (bu yüzden ana sayfadan istenen içeriğe yirmi tıklamada ulaşılması).
Gezinmek için metin kullanın
Sitenizde sayfadan sayfaya gezinmenin büyük kısmını metin bağlantıları aracılığıyla kontrol etme, arama motorlarının sitenizi taramasını ve anlamasını kolaylaştırır. JavaScript ile bir sayfa oluştururken “href” özellik değeri olarak URL’lerle “a” öğeleri kullanın ve bir kullanıcı etkileşimini beklemek yerine, tüm menü öğelerini sayfa yüklenirken oluşturun.
Kaçınılması gerekenler:
- Tamamıyla resimlere veya animasyonlara dayalı gezinme.
- Gezinme için komut dosyası veya eklentiye dayalı etkinlik işlemeyi gerektirme29.
Kullanıcılar için bir gezinme sayfası, arama motorları için bir site haritası oluşturun
Kullanıcılar için sitenizin tamamına (veya yüzlerce ya da binlerce sayfanız varsa en önemli sayfalara) yönelik basit bir gezinme sayfası ekleyin. Arama motorlarının sitenizdeki yeni ve güncellenmiş sayfaları keşfettiğinden emin olmak için bir XML site haritası dosyası oluşturun ve bu dosyada, birincil içeriğin son değişiklik tarihleriyle birlikte tüm ilgili URL’leri listeleyin.
Kaçınılması gerekenler:
- Bozuk bağlantılarla gezinme sayfasının güncelliğini kaybetmesine izin verme.
- Sayfaların, düzenlenmeden (ör. konuya göre) yalnızca listelendiği bir gezinme sayfası oluşturma.
Yararlı 404 sayfaları gösterin
Kullanıcılar bazen bozuk bir bağlantıyı izleyerek veya yanlış URL’yi yazarak sitenizde var olmayan bir sayfaya gelir. Kullanıcıları nazikçe sitenizdeki çalışan bir sayfaya tekrar yönlendiren bir özel 404 sayfanızın30 olması, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilir. 404 sayfanızda büyük olasılıkla root sayfanıza bir bağlantı olabilir ve ayrıca, sitenizdeki popüler veya ilgili içeriğe bağlantılar da sağlanabilir. “Bulunamadı” hatalarına neden olan URL’lerin kaynaklarını31 bulmak için Google Search Console’u kullanabilirsiniz.
Kaçınılması gerekenler:
- 404 sayfalarınızı arama motorlarında dizine eklenmesine izin verme (web sunucunuzun, mevcut olmayan sayfalar istendiğinde bir 404 HTTP durum kodu verecek veya JavaScript tabanlı sitelerde, bir noindex robots meta etiketi içerecek şekilde yapılandırıldığından emin olun).
- Robots.txt dosyası aracılığıyla 404 sayfalarının taranmasını engelleme.
- Yalnızca “Bulunamadı”, “404” gibi belirli bir mesaj sağlama veya 404 sayfasını hiç sağlamama.
- 404 sayfalarınızda, sitenizin geri kalanıyla tutarlı olmayan bir tasarım kullanma.
Basit URL’ler içerik bilgisini iletir
Web sitenizdeki dokümanlar için açıklayıcı kategoriler ve dosya adları oluşturmak yalnızca sitenizin daha iyi düzenlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda içeriğinize bağlantı vermek isteyenler için daha kolay, “daha kullanışlı” URL’ler oluşturabilir. Ziyaretçiler, birkaç kelimenin tanınabildiği son derece uzun ve şifreli URL’lerden korkabilir.
Aşağıdaki resimde gösterilen URL’ler kafa karıştırıcı ve düşmanca olabilir.
URL’niz anlamlıysa, farklı bağlamlarda daha kullanışlı ve kolay anlaşılır olabilir.
URL’ler arama sonuçlarında görüntülenir
Son olarak, bir dokümanın URL’sinin genellikle Google’daki bir arama sonucunda doküman başlığının altında görüntülendiğini unutmayın.
Google, oldukça karmaşık olsalar bile her türden URL yapısını taramada son derece iyidir, ancak zaman harcayıp URL’lerinizi mümkün olduğunca basit hale getirmek iyi bir uygulamadır.
En İyi Uygulamalar
URL’lerde kelimeleri kullanın
Sitenizin içeriği ve yapısıyla alakalı kelimeler içeren URL’ler, sitenizde gezinen kullanıcılara daha dostça görünür.
Kaçınılması gerekenler:
- Gereksiz parametreler ve oturum kimlikleri içeren uzun URL’ler kullanma.
- “page1.html” gibi genel sayfa adları seçme.
- “beyzbol-kartları-beyzbol-kartları-beyzbolkartları.htm” gibi aşırı sayıda anahtar kelime kullanma.
Basit bir dizin yapısı oluşturun
İçeriğinizi iyi bir şekilde düzenleyen ve ziyaretçilerin, sitenizin neresinde olduklarını bilmelerini kolaylaştıran bir dizin yapısı kullanın. Bir URL’de bulunan içerik türünü belirtmek için dizin yapınızı kullanmaya çalışın.
Kaçınılması gerekenler:
- Alt dizinleri derin bir şekilde iç içe yerleştirme; örneğin, “…/dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html”.
- İçindeki içerikle ilişkisi olmayan dizin adları kullanma.
Bir dokümana ulaşmak için URL sürümü sağlayın
Bazı kullanıcıların URL’nin bir sürümüne diğerlerinin de başka bir sürümüne bağlantı vermelerini (böyle bir durum söz, konusu içeriğin itibarını URL’ler arasında bölebilir) engellemek için yapıda ve sayfalarınızın dahili bağlantılarında tek bir URL kullanıp aynı URL’ye başvuruda bulunmaya ağırlık verin. Kullanıcıların aynı içeriğe birden çok URL üzerinden eriştiklerini belirlerseniz, tercih edilmeyen URL’lerden asıl URL’ye bir 301 yönlendirmesi33 ayarlamak bu durum için iyi bir çözüm olur. Yönlendirme yapamazsanız standart URL veya rel=”canonical”33 bağlantı öğesini de kullanabilirsiniz.
Kaçınılması gerekenler:
- Alt dizinlerden ve root dizininden aynı içeriğe erişen sayfalara sahip olma; örneğin, “alanadı.com/sayfa.html” ve “alt.alanadı.com/sayfa.html”.
İçeriğinizi optimize etme
Sitenizi ilginç ve yararlı hale getirin
Çekici ve yararlı içerik oluşturmak muhtemelen web sitenizi, burada tartışılan diğer tüm faktörlerden çok daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar, gördüklerinde iyi içeriği anlarlar ve büyük olasılıkla diğer kullanıcıları da o içeriğe yönlendirmek isterler. Bu, blog yayınları, sosyal medya hizmetleri, e-postalar, forumlar veya diğer araçlarla olabilir.
Organik veya ağızdan ağıza anlatılanlar hem kullanıcılar hem de Google tarafında sitenizin itibarını oluşturmaya yardımcı olur ve bunun kaliteli içerik olmadan gerçekleşmesi nadir görülen bir durumdur.
Okuyucularınızın ne istediklerini bilin (ve onlara verin)
Bir kullanıcının içeriğinizde bir bölümü bulmak için arayabileceği kelimeleri düşünün. Konuyla ilgili çok şey bilen kullanıcılar, arama sorgularında konuyla yeni ilgilenenlerden farklı anahtar kelimeler kullanabilirler. Örneğin, uzun süredir futbolsever olan bir kişi Fédération Internationale de Football Association’ın kısaltması olan [fifa] için arama yaparken, yeni bir futbolsever [futbol playoff’ları] gibi daha genel bir sorgu kullanabilir. İçeriğinizi yazarken arama davranışındaki bu farklılıkların tahmin edilmesi ve dikkate alınması (anahtar kelime öbeklerinin iyi bir karışımının kullanılması) olumlu sonuçlar sağlayabilir. Google Ads, yeni anahtar kelime varyasyonlarını keşfetmenize ve her anahtar kelime için yaklaşık arama hacmine bakmanıza yardımcı olan kullanışlı bir Anahtar Kelime Planlayıcı34 sunar. Ayrıca, Google Search Console, sitenizin göründüğü en popüler arama sorgularını ve en çok kullanıcıyı sitenize yönlendiren aramaları Performans Raporu‘nda35 sağlar.
Başka hiçbir sitenin sunmadığı yeni, faydalı bir hizmet oluşturmayı düşünün. Ayrıca, orijinal bir araştırma metni yazabilir, heyecan verici bir haber makalesi hazırlayabilir veya benzersiz kullanıcı tabanınızdan yararlanabilirsiniz. Diğer sitelerde, bunları yapacak kaynaklar veya uzmanlık bulunmayabilir.
En İyi Uygulamalar
Okunması kolay metin yazın
Kullanıcılar, iyi yazılmış ve takip edilmesi kolay içerikten keyif alır.
Kaçınılması gerekenler:
- Çok sayıda yazım ve dil bilgisi hatası olan özensiz metinler yazma.
- Uyumsuz veya kötü yazılmış içerik.
- Metin ağırlıklı içerikteki yazıları resim ve videolara yerleştirme: Kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bu içeriği okuyamaz.
Konularınızı açık bir şekilde düzenleyin
Sayfayı, ziyaretçilerin bir içeriğin nerede başlayıp nerede bittiğini kolayca anlayabilecekleri şekilde düzenlemek her zaman yararlıdır. İçeriğinizi mantıksal parçalar veya bölümler halinde ayırmak, kullanıcıların istedikleri içeriği daha hızlı bulmalarına yardımcı olur.
Kaçınılması gerekenler:
- Değişikik konularda büyük miktarlarda metinleri paragraf, alt başlık veya düzen ayrımı olmadan bir sayfada toplama.
Yeni, benzersiz içerik oluşturun
Yeni içerik yalnızca mevcut ziyaretçi tabanınızın geri gelmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bunlara yeni ziyaretçilerin katılmasını da sağlar.
Kaçınılması gerekenler:
- Mevcut içeriği, kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde farklı bir biçimde tekrarlama (hatta kopyalama).
- Siteniz genelinde aynı içeriğin tamamını veya büyük bölümünü yineleme.
Yinelenen içerik hakkında daha fazla bilgi edinin36
İçeriği arama motorları için değil, kullanıcılarınız için optimize edin
Sitenizi ziyaretçilerinizin gereksinimlerine göre tasarlarken arama motorlarının sitenize kolayca erişebileceklerinden emin olmak genellikle pozitif sonuçlar doğurur.
Kaçınılması gerekenler:
- Arama motorlarını hedefleyen ancak kullanıcılar için can sıkıcı veya anlamsız olan çok sayıda gereksiz anahtar kelimeler ekleme.
- Kullanıcılara çok az değer katan, “bu sayfaya ulaşırken sık sık yapılan yazım hataları” gibi metin bloklarına sahip olma.
- Metni arama motorlarına görüntülerken yanıltıcı bir şekilde kullanıcılardan gizleme37.
Kullanıcıların güvenini kazanacak şekilde davranın
Kullanıcılar güvenilir olduğunu düşünüyorlarsa sitenizi ziyaret ederken kendilerini rahat hissederler.
İyi bir üne sahip olan bir site güvenilirdir. Belirli bir alandaki uzmanlığınız ve güvenilirliğinizle itibar kazanın.
Sitenizi kimin yayınladığı, içeriği kimin hazırladığı ve sitenizin hedefleri hakkında bilgi verin. Alışveriş sitelerinin ve diğer finansal işlem web sitelerinin, kullanıcıların sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak için açık ve tatmin edici müşteri hizmetleri bilgileri sunmaları gerekir. Haber siteleri, içerikten kimin sorumlu olduğu hakkında net bilgiler sağlamalıdır.
Uygun teknolojilerin kullanılması da önemlidir. Bir alışveriş sitesinin ödeme sayfası güvenli bir bağlantıya sahip değilse kullanıcılar o siteye güvenemezler.
Uzmanlık ve yetkinlik alanını netleştirin
Bir sitenin uzmanlığı ve yetkinliği onun kalitesini artırır. Sitenizdeki içeriğin, konuda uzman kişiler tarafından oluşturulduğundan veya düzenlendiğinden emin olun. Örneğin, uzman veya deneyimli kaynaklar sağlamak, kullanıcıların makalelerin uzmanlığını anlamalarına yardımcı olabilir. Bilimsel konularla ilgili sayfalarda, sağlam temelli fikir birliği söz konusuysa bunun temsil edilmesi önerilir.
Konunuzla ilgili uygun miktarda içerik sağlayın
Yüksek kaliteli içerik oluşturmak için şunlardan en az birinden önemli ölçüde bulunması gerekir: zaman, çaba, uzmanlık ve yetenek/beceri. İçerik doğru bilgiler vermeli, açık bir şekilde yazılmalı ve kapsamlı olmalıdır. Bu yüzden, mesela sayfanızı yemek tarifi olarak tanımlıyorsanız, sadece malzeme listesi ya da yemekle ilgili basit bir açıklama sunmak yerine uygulanması kolay, eksiksiz bir yemek tarifi verin.
Kaçınılması gerekenler:
- Sayfanın amacına göre yetersiz içerik sağlamak.
Dikkat dağıtan reklamlardan kaçının
Reklamların görünür olması normaldir. Ancak reklamların kullanıcıların dikkatini dağıtmasına izin vermemeli ve site içeriğini tüketmesini engellemelisiniz. Örneğin, web sitesinin kullanılmasını zorlaştıran reklamlar, ek içerikler veya geçiş reklamı sayfaları (beklediğiniz içerikten önce veya sonra gösterilen sayfalar). Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinin.38
Kaçınılması gerekenler:
- Sayfalarınıza dikkat dağıtan reklamlar koymak.
Bağlantıları akıllıca kullanın
İyi bağlantı metni yazın
Bağlantı metni, bir bağlantı içindeki görünen metindir. Bu metin, kullanıcılara ve Google’a bağlantı verdiğiniz sayfayla ilgili bir şeyler bildirir. Sayfanızdaki bağlantılar dahili (sitenizdeki diğer sayfaları işaret ediyor) veya harici (diğer sitelerdeki içeriğe yönlendiriyor) olabilir. Her iki durumda da, bağlantı metniniz ne kadar iyi olursa kullanıcıların bağlantı verdiğini sayfaya gitmesi ve Google’ın o sayfanın neyle ilgili olduğunu anlaması o kadar kolay olur.
Uygun bağlantı metniyle, kullanıcılar ve arama motorları bağlantı verilen sayfaların ne içerdiğini kolayca anlayabilir.
En İyi Uygulamalar
Açıklayıcı metin seçin
Bir bağlantı için kullandığınız bağlantı metni, en azından bağlantı verilen sayfanın neyle ilgili olduğu konusunda temel fikir sağlamalıdır.
Kaçınılması gerekenler:
- “Sayfa”, “makale” veya “burayı tıklayın” gibi genel bir bağlantı metni yazma.
- Konu dışı veya bağlantı verilen sayfanın içeriğiyle ilişkisi olmayan metin kullanma.
- Çoğu durumda, bağlantı metni olarak sayfanın URL’sini kullanma (bununla birlikte, yeni bir web sitesini tanıtma veya yeni bir web sitesine gönderme yapma gibi meşru kullanımları da vardır).
Kısa metin yazın
Genellikle birkaç kelime veya kısa bir kelime öbeğinden oluşan, uzun olmayan ancak açıklayıcı metin yazmayı hedefleyin.
Kaçınılması gerekenler:
- Uzun bağlantı metni yazma (ör. uzun bir cümle veya kısa bir paragraf metni).
Bağlantıları kolayca bulunacakları şekilde biçimlendirin
Kullanıcıların normal metin ile bağlantı metnini kolayca ayırt edebilmelerini sağlayın. Kullanıcılarınız bağlantıları gözden kaçırır veya yanlışlıkla tıklarsa içeriğiniz daha az yararlı hale gelir.
Kaçınılması gerekenler:
- Bağlantıları tıpkı normal metinler gibi gösteren CSS veya metin stili kullanma.
Dahili bağlantılar için de bağlantı metni kullanma seçeneğini değerlendirin
Bağlantı oluşturmayı genellikle dışarıdaki web sitelerini işaret etme olarak düşünebilirsiniz, ancak dahili bağlantılar için kullanılan bağlantı metnine daha fazla dikkat etmek, kullanıcıların ve Google’ın sitenizde daha iyi gezinmelerine yardımcı olabilir.
Kaçınılması gerekenler:
- Yalnızca arama motorları için hazırlanmış aşırı miktarda anahtar kelime dolu veya uzun bağlantı metni kullanma.
- Kullanıcının sitede gezinmesine yardımcı olmayacak gereksiz bağlantılar oluşturma.
Kime bağlantı verdiğinize dikkat edin
Siteniz bir başka siteye bağlantı verdiğinizde, sitenizin itibarının bir kısmını o siteye verebilirsiniz. Bazen kullanıcılar, sizin yorum bölümlerinize veya mesaj panolarınıza kendi sitelerinin bağlantılarını ekleyerek bundan yararlanabilir. Bazen de bir siteden negatif bir şekilde söz edebilir ve bu yüzden itibarınızın o siteye verilmesini istemezsiniz. Örneğin, yorum spam’ı konusunda bir blog yayını yazdığınızı ve yakın zamanda blogunuzda spam olarak yorum yapan bir sitenin adını vermek istediğinizi düşünün. Diğer kullanıcıları o site konusunda uyarmak istediğiniz için içeriğinize sitenin bağlantısını eklersiniz; ancak, siteye bağlantınız nedeniyle itibarınızın bir kısmının verilmesini kesinlikle istemezsiniz. Bu, tam da nofollow özelliğinin kullanılacağı yerdir.
“nofollow” özelliğinin kullanışlı olabileceği bir başka örnek de widget bağlantılarıdır. Sitenizin deneyimini zenginleştirmek ve kullanıcıları çekmek için bir üçüncü tarafın widget’ını kullanıyorsanız, widget’la birlikte sitenize yerleştirmeyi amaçlamadığınız herhangi bir bağlantı içerip içermediğini kontrol edin. Bazı widget’lar, sitenize, içerik seçiminiz olmayan ve bir web yöneticisi olarak kontrol edemediğiniz bağlantı metni içeren bağlantılar ekleyebilir. Bu tür istenmeyen bağlantıları widget’tan kaldırmak mümkün olmazsa bunları her zaman için “nofollow” değeriyle devre dışı bırakabilirsiniz. Sağladığınız işlevsellik veya içerik için bir widget oluşturuyorsanız varsayılan kod snippet’indeki bağlantılara nofollow değerini eklediğinizden emin olun.
Son olarak, bir sayfadaki tüm bağlantılara nofollow eklemeyi düşünüyorsanız, sayfanın <head> etiketinin içine <meta name=”robots” content=”nofollow”> etiketini koyabilirsiniz. Robots meta etiketi hakkında daha fazla bilgiyi Web Yöneticisi Blogu‘nda38 bulabilirsiniz.
Yorum spam’ı ile “nofollow” değerini kullanarak mücadele edin
Bir bağlantının “rel” özelliğinin “nofollow” değerine ayarlanması, Google’a sitenizdeki belirli bağlantıların izlenmemesi veya sayfanızın itibarının bağlantı verilen sayfalara aktarılmaması gerektiğini bildirir. Bir bağlantının izlenmemesi, burada gösterildiği gibi bağlantının bağlantı etiketi içine rel=”nofollow” öğesinin eklenmesi anlamına gelir:
<a href=”http://www.example.com” rel=”nofollow”>Bağlantı metni burada olacak</a>
Bu ne zaman faydalı olur? Sitenizde herkesin yorum yapabildiği bir blog varsa, bu yorumlarda geçen bağlantılar itibarınızı, rahatça garanti veremeyebileceğiniz sayfalara geçirebilir. Sayfalardaki blog yorum alanları, yorum spam’ına son derece açıktır. Kullanıcı tarafından eklenen bu bağlantıların izlenmemesi, sayfanızın zor kazanılmış itibarını spam yapan bir siteye vermemenizi sağlar.
Yorum sütunların ve mesaj panolarına otomatik olarak “nofollow” değerini ekleyin
Birçok blog oluşturma yazılım paketi kullanıcı yorumlarına otomatik olarak nofollow ekler; bunu yapmayan paketler de büyük olasılıkla bunu yapacak şekilde manuel olarak düzenlenebilir. Bu tavsiye, sitenizin ziyaretçi defterleri, forumlar, shout-board’lar, yönlendiren girişleri gibi kullanıcı tarafından oluşturulmuş içeriğin bulunabileceği diğer alanları için de geçerlidir. Üçüncü tarafların eklediği bağlantılara garanti vermek istiyorsanız (örneğin, sitenizde bir yorumcuya güveniyorsanız) bağlantılarda nofollow kullanmanıza gerek yoktur; bununla birlikte, Google’ın spam oluşturduğunu düşündüğü sitelere bağlantı vermek, kendi sitenizin itibarını olumsuz etkileyebilir. Web Yöneticisi Yardım Merkezi’nde CAPTCHA kullanma ve yorum denetlemeyi açma gibi yöntemlerle yorum spam’ını önlemeyle ilgili daha fazla ipucu39 bulabilirsiniz.
Resimlerinizi optimize etme
“alt” özelliğini kullanın
Resimler için açıklayıcı bir dosya adı ve alt özelliği açıklaması sağlayın. Bir resim herhangi bir nedenle gösterilemediğinde “alt” özelliği, ilgili resim için alternatif metin belirtmenize olanak tanır.
Bu özellik neden kullanılmalıdır? Bir kullanıcı, sitenizi ekran okuyucu gibi yardımcı teknolojileri kullanarak görüntülüyorsa alt özelliğinin içeriği, resimle ilgili bilgi sağlar.
Bir başka neden de bir resmi bağlantı olarak kullanıyorsanız o resme ilişkin alt metninin, metin bağlantısındaki bağlantı metnine benzer şekilde işlenmesidir. Yine de, sitenizde gezinmek için metin bağlantılarını kullanabiliyorsanız, aynı amaç için çok sayıda resim bağlantısı kullanmanızı önermeyiz. Son olarak, resim dosya adlarınızı ve alt metnini optimize etmek Google Görsel Arama gibi resim arama projelerinin resimlerinizi daha iyi anlamasını kolaylaştırır.
En İyi Uygulamalar
Kısa ancak açıklayıcı dosya adları ve alt metinleri kullanın
Optimizasyon için hedeflenen sayfanın diğer birçok bölümü gibi dosya adları ve alt metni için de en iyi uygulama bunların kısa ancak açıklayıcı olmalarıdır.
Kaçınılması gerekenler:
- Mümkün olduğunda “image1.jpg”, “pic.gif”, “1.jpg” gibi genel dosya adları kullanma; sitenizde binlerce resim varsa, resim adlandırmayı otomatikleştirme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
- Aşırı uzun dosya adları yazma.
- alt metnine anahtar kelimeleri doldurma veya cümleleri bütün halinde kopyalayıp yapıştırma.
Resimleri bağlantı olarak kullanırken alt metni sağlayın
Bir resmi bağlantı olarak kullanmaya karar verirseniz alt metnini doldurmak, Google’ın bağlantı verdiğiniz sayfayı daha fazla anlamasına yardımcı olur. Bunu, bir etin bağlantısı için bağlantı metni yazmak gibi düşünün.
Kaçınılması gerekenler:
- Spam olarak kabul edilecek düzeyde, aşırı uzun alt metni yazma.
- Sitenizin gezinmesinde yalnızca resim bağlantıları kullanma.
Arama motorlarının resimlerinizi bulmasına yardımcı olun
Resim site haritası40, Googlebot’a sitenizde bulduğu resimlerle ilgili daha fazla bilgi sağlayabilir. Bu, resimlerinizin Görsel Arama sonuçlarında bulunma olasılığını artırır. Bu dosyanın yapısı, web sayfalarınıza ilişkin XML site haritası dosyasına benzerdir.
Standart resim biçimlerini kullanın
Yaygın şekilde desteklenen dosya türlerini kullanın. Çoğu tarayıcı JPEG, GIF, PNG, BMP ve WebP resim biçimlerini destekler. Dosya türüyle eşleşen bir dosya adı uzantınızın olması da iyi bir fikirdir.
Sitenizi mobil uyumlu yapma
Dünya mobile geçti. Çoğu kişi, bir mobil cihaz kullanarak Google’da arama yapıyor. Bir sayfanın masaüstü sürümünün mobil bir cihazdan görüntülenmesi ve kullanılması zor olabilir. Sonuç olarak, mobil kullanıma hazır bir sitenizin olması çevrimiçi varlığınız için kritik öneme sahiptir. Aslında, 2016’nın sonlarından itibaren Google sıralama, yapısal verileri ayrıştırma ve snippet’ler oluşturma için öncelikli olarak site içeriğinin mobil sürümünü kullanma denemelerine başladı41.
Cihazlar arasındaki farkı anlama
- Akıllı telefon: Bu dokümanda, “mobil” veya “mobil cihazlar” deyimi Android çalıştıran cihazları, iPhone veya Windows Phone gibi akıllı telefonları ifade eder. Mobil tarayıcılar HTML5 özelliklerinin büyük bir kısmını oluşturabilmeleri açısından masaüstü tarayıcılara benzerler, ancak ekran boyutları daha küçüktür ve çoğu durumda, varsayılan yönleri dikeydir.
- Tablet: Tabletleri kendi özel sınıfında cihazlar olarak değerlendiririz ve mobil cihazlardan söz ettiğimizde genellikle tabletleri bu tanıma dahil etmeyiz. Tabletler daha büyük ekranlara sahiptir. Yani tablet için iyileştirilmiş içerikler sunmadığınız takdirde, kullanıcıların sitenizi akıllı telefon tarayıcısındaki gibi değil, masaüstü tarayıcılarındaki gibi görmek isteyeceğini varsayabiliriz.
- Multimedya özellikli telefon: Bunlar, XHTML standartlarını karşılayacak biçimde kodlanmış sayfaları oluşturabilen, HTML5 İşaretleme ve JavaScript/ECMAscript destekleyen, ancak HTML5 standardındaki bazı uzantı API’lerini desteklemeyebilen tarayıcılara sahip telefonlardır. Bu genellikle akıllı telefon sınıfında olmayan çoğu 3G özellikli telefonlardaki tarayıcıyı belirtir.
- Özellikli telefonlar: Bu telefonlarda, tarayıcıların standart HTML kullanılarak kodlanmış web sayfalarını oluşturma yeteneği yoktur. Buna, sadece cHTML (iMode), WML, XHTML-MP vb. oluşturabilen tarayıcılar da dahildir.
Önerilerimiz akıllı telefonlara yönelik olmakla birlikte, multimedya ve özellikli telefon sitesi sahipleri de uygun olduğunu düşündükleri durumlarda aynı önerileri uygulamalıdır.
Mobil strateji belirleyin
Web sitenizi mobil kullanıma hazır yapmanın birden çok yolu vardır ve Google, farklı uygulama yöntemlerini destekler:
- Duyarlı web tasarımı43 (Önerilen)
- Dinamik sunum44
- Ayrı URL’ler45
Mobil kullanıma hazır bir site oluşturduktan sonra, sitenizdeki sayfaların Google Arama sonuç sayfalarında “Mobil uyumlu” etiketiyle gösterilmesi için gerekli ölçütleri karşılayıp karşılamadığını Google’ın Mobil uyumluluk testiyle46 kontrol edebilirsiniz. Sitenizi etkileyen mobil kullanılabilirlik sorunlarını düzeltmek için Search Console Mobil Kullanılabilirlik raporuna47 da göz atabilirsiniz.
Sitenizde birden çok sayfada çok fazla statik içerik yayınlanıyorsa (blog yayınları veya ürün açılış sayfaları gibi) bunu AMP48 (Accelerated Mobile Pages) kullanarak uygulama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bu, sitenizin hem hızlı hem de kullanıcı dostu kalmasını ve aralarında Google Arama’nın da bulunduğu çeşitli platformlarda daha da hızlandırılabilmesini sağlayan özel bir HTML biçimidir.
Mobil siteleri, doğru biçimde dizine eklenebilecek şekilde yapılandırın
Mobil sitenizi oluşturmak için seçtiğiniz yapılandırmadan bağımsız olarak, dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır:
- Dinamik Sunum kullanıyorsanız veya ayrı bir mobil siteniz varsa bir sayfa mobil kullanım için biçimlendirildiğinde (veya mobil kullanım için biçimlendirilmiş bir eşdeğer sayfası olduğunda), Google’ın bunu anlamasını sağlayın. Böylece Google, arama sonuçlarında içeriğinizi, mobil arama yapanlara doğru olarak sunabilir.
- Duyarlı Web Tasarımı kullanıyorsanız tarayıcıya, içeriği nasıl ayarlayacağını bildirmek için meta name=”viewport” etiketini kullanın. Dinamik Sunum kullanıyorsanız kullanıcı aracısına bağlı değişikliklerinizi bildirmek için Vary HTTP üst bilgisini kullanma. Ayrı URL’ler kullanıyorsanız iki URL arasındaki ilişkiyi <link> etiketinde rel=”canonical” ve rel=”alternate” öğeleriyle bildirin.
- Kaynaklarınızı taranabilir olarak tutun. Sayfa kaynaklarının engellenmesi, web sitenizin Google’a verilen resminin eksik olmasına neden olabilir. Bu durum genellikle robots.txt dosyanız sayfa kaynaklarınızın bazılarına veya tamamına erişimi engellediğinde ortaya çıkar. Googlebot bir sayfanın CSS, JavaSript veya resimler gibi kaynaklarına erişemezse sayfanın bir mobil tarayıcı ile iyi görünecek ve çalışacak biçimde oluşturulduğunu tespit edemeyebiliriz. Başka bir deyişle, sayfanın “mobil uyumlu” olduğunu tespit edemeyebilir ve dolayısıyla mobil arama yapanlara sayfayı doğru biçimde sunamayabiliriz.
- Oynatılamayan videoları öne çıkarmak gibi mobil ziyaretçilerin canını sıkan yaygın hatalardan sakının (ör. sayfada önemli bir içerik olarak Flash video kullanımı).
- Kötü bir arama deneyimi yaşatan mobil sayfaların sıralaması düşürülebilir veya bu sayfalar mobil arama sonuçlarında bir uyarıyla görüntülenebilir. Bu, mobil ortamda kullanıcı deneyimini engelleyen tam sayfa geçiş reklamlarını49 içerir ancak bununla sınırlı değildir.
- Tüm cihazlarda tam işlevsellik sağlayın. Mobil kullanıcılar, web sitenizin diğer tüm cihazlarda desteklediği işlevselliği (ör. yorum yapma ve ödeme yapma) ve içeriği mobil cihazlarda da desteklemesini bekler. Metin içeriğine ek olarak, tüm önemli resimlerin ve videoların yerleşik olduğundan ve mobil cihazlarda bunlara erişilebildiğinden emin olun. Arama motorları için sayfaların tüm sürümlerinde tüm yapısal verileri ve diğer meta verileri (başlıklar, açıklamalar, bağlantı öğeleri ve diğer meta etiketler gibi) sağlayın.
- Masaüstü sitenizde bulunan yapısal verilerin, resimlerin, videoların ve meta verilerin mobil sitenizde de yer aldığından emin olun.
En İyi Uygulamalar
- Google’ın, web sitenizin mobil cihazlarda iyi çalıştığını düşünüp düşünmediğini görmek için mobil sayfalarınızı Mobil Uyumluluk Testi50 ile test edin.
- Mobil sayfalarınız için ayrı URL’ler kullanıyorsanız yönlendirmenin tanındığını ve taranabilir olduğunu onaylayabilmeniz için hem mobil hem de masaüstü URL’lerini test ettiğinizden emin olun.
Daha fazla bilgi için Google’ın mobil uyumluluk kılavuzuna bakın.51
Web sitenizi tanıtma
Kullanıcılar içeriğinizi arama veya diğer yollarla keşfedip bağlantı verdikçe sitenize verilen bağlantıların çoğu kademeli olarak artar; bununla birlikte, Google, içeriğinize verdiğiniz yoğun emeği başkalarının da bilmesini istemenizi anlamaktadır. Yeni içeriğinizi etkili bir şekilde tanıtmak, aynı konuyla ilgilenen kullanıcılar tarafından daha hızlı keşfedilmesini sağlar. Bu dokümanda ele alınan çoğu noktada olduğu gibi, bu önerilerin uygulanmasında aşırıya kaçılması gerçekte sitenizin itibarına zarar da verebilir.
Eklediğiniz yeni içeriği ziyaretçi tabanınıza duyurmak için kendi sitenize koyduğunuz bir blog yayını, yeni içerik veya hizmetlerin duyurulması için çok etkili bir yoldur. Sitenizi veya RSS özet akışınızı takip eden diğer web yöneticileri de haberi alabilir.
Şirketinizin veya sitenizin çevrimdışı tanıtımıyla uğraşmanız da faydalı olabilir. Örneğin, bir işletme siteniz varsa kartvizitleriniz, antet, afişler gibi ortamlarda sitenizin URL’sinin yer aldığından olun. Müşterilere posta yoluyla yinelenen bültenler göndererek de şirket web sitenizdeki yeni içeriği haber verebilirsiniz.
Yerel bir işletmeniz varsa bilgilerinin Google Benim İşletmem‘e52 eklenmesi, müşterilerin Google Haritalar ve web aramasından size ulaşmasına yardımcı olur.
En İyi Uygulamalar
Sosyal medya sitelerini tanıyın
Kullanıcı etkileşimi ve paylaşıma dayalı siteler, bir konuya ilgi duyan kullanıcı gruplarını alakalı içerikle eşleştirilmesini kolaylaştırmıştır.
Kaçınılması gerekenler:
- Oluşturduğunuz her yeni, küçük içerik parçasını tanıtmaya çalışma; büyük, ilginç öğeleri tanıtmaya çalışın.
- İçeriğinizin, bu hizmetlerin en üst sırasına yapay olarak yükseltildiği düzenlere dahil olma53.
Sitenizle ilgili topluluktaki kullanıcılara ulaşın
Büyük olasılıkla, sizinkine benzer konuları ele alan çok sayıda site vardır. Bu sitelerle iletişim kurmak genellikle faydalı olur. Sitenizde veya topluluğunuzda yer bulan popüler konular, içerik veya iyi bir topluluk kaynağı oluşturmak için yeni düşünceleri ateşleyebilir.
Kaçınılması gerekenler:
- Konunuzla ilgili tüm sitelere spam nitelikli bağlantı istekleri gönderme.
- PageRank alma amacıyla başka bir siteden bağlantılar satın alma.
Arama performansınızı ve kullanıcı davranışını analiz etme
Arama performansınızı analiz etme
Google’ın da aralarında bulunduğu büyük arama motorları, web yöneticilerinin ilgili arama motorundaki performansını analiz etmeleri için ücretsiz araçlar sağlar. Google için bu araç Search Console‘dur54.
Search Console iki önemli kategoride bilgi sağlar: Google içeriğimi bulabilir mi? Google Arama sonuçlarındaki performansım nasıl?
Search Console’u kullanmanız sitenizin ayrıcalıklı bir şekilde işlem görmesine yardımcı olmaz; ancak, giderildiklerinde sitenizin arama sonuçlarında daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilecek sorunları tanımlamanıza yardımcı olabilir.
Bu hizmet ile web yöneticileri şunları yapabilir:
- Googlebot’un bir sitede tarama sorunları yaşadığı bölümleri görme
- Site haritalarını test etme ve gönderme
- Robots.txt dosyalarını analiz etme veya oluşturma
- Googlebot’un önceden taradığı URL’leri kaldırma
- Tercih ettiğiniz alanı belirtme
- Başlık ve açıklama meta etiketleriyle ilgili sorunları tanımlama
- Bir siteye ulaşmak için en fazla kullanılan aramaları anlama
- Googlebot’un sayfaları nasıl gördüğüne göz atma
- Kalite yönergeleri ihlalleri ile ilgili bildirimler alma ve sitenin yeniden değerlendirilmesi için istekte bulunma
Microsoft’un Bing Web Yöneticisi Araçları55 da web yöneticileri için ücretsiz araçlar sunmaktadır.
Sitenizdeki kullanıcı davranışını analiz etme
Google Search Console veya diğer hizmetleri kullanarak sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini iyileştirdiyseniz büyük olasılıkla sitenize gelen trafiği merak ediyorsunuzdur. Google Analytics gibi web analizi programları, bu tür analizleri elde etmek için kullanabileceğiniz değerli kaynaklardır. Bu programları şu amaçlarla kullanabilirsiniz:
- Kullanıcıların sitenize nasıl geldikleri ve sitenizdeki davranışlarıyla ilgili analiz elde etme
- Sitenizdeki en popüler içeriği keşfetme
- Sitenizde yaptığınız optimizasyonların etkisini ölçme; örneğin, başlık ve açıklama meta etiketlerini değiştirmeniz arama motorlarından gelen trafiği iyileştirdi mi?
İleri düzey kullanıcılar için bir analiz paketinin sağladığı bilgiler, sunucu günlük dosyalarınızdaki verilerle birleştiğinde, ziyaretçilerin dokümanlarınızla etkileşimi konusunda daha da kapsamlı bilgiler sağlayabilir (arama yapanların sitenizi bulmak için kullanmış olabileceği ek anahtar kelimeler gibi).
Ek Kaynaklar
Webmaster Central Blog’u56
Webmaster Central blogumuzda en son bilgileri edinin. Google Arama güncellemeleri, yeni Search Console özellikleri ve diğer konularla ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Web Yöneticisi Yardım Forumu57
Sitenizdeki sorunlarla ilgili sorularınızı yayınlayın ve web yöneticilerine yönelik ürün forumundan yüksek kaliteli sitelerin nasıl yapılacağına dair ipuçlarını öğrenin. Forumda, En Çok Katkıda Bulunanlar58 ile zaman zaman Google çalışanları da dahil olmak üzere, yazı yayınlayan birçok deneyimli katılımcı vardır.
Google Web Yöneticileri Twitter59
Güzel bir site yapmanıza yardımcı olacak haberler ve kaynaklar için bizi takip edin.Google Web Yöneticileri YouTube Kanalı60
Web yöneticisi topluluğu için oluşturulmuş yüzlerce yardımcı videoyu izleyin ve sorularınıza Google Çalışanları’ndan yanıt alın.
Arama’nın İşleyişi61
Google Arama’da bir şey ararken perde arkasında neler olduğunu öğrenin. Çok ilginç bazı gerçekleri öğreneceksiniz!
İşletmenizi İnternete Taşıyın62
ABD’de küçük ölçekli bir işletmeniz varsa ücretsiz web sitesi için kaydolun. GYBO, küçük ölçekli işletmelerin bir yıllığına ücretsiz web sitesi için kaydolmalarına yardımcı olmak için Google ile Homestead arasında yapılmış bir ortaklıktır.
Ek: Bu belgede kullanılan bağlantı URL’leri
Bu belgede aşağıdaki URL’ler referans alınmıştır:
- https://g.co/WebmasterHelpForum
- https://www.google.com/search?q=site:wikipedia.org
- https://support.google.comwebmasters/answer/70897
- https://support.google.com/webmasters/answer/35769
- https://search.google.com/search-console
- http://g.co/webmasters
- http://g.co/WebmasterChecklist
- https://support.google.com/webmasters/answer/70897
- https://support.google.com/webmasters/answer/35769
- https://www.youtube.com/watch?v=piSvFxV_M04
- https://support.google.com/webmasters/answer/35291
- https://support.google.com/webmasters/answer/156184
- https://support.google.com/webmasters/answer/6062608
- https://support.google.com/webmasters/topic/4598466
- https://webmasters.googleblog.com/2014/05/understanding-web-pages-better.html
- https://support.google.com/webmasters/answer/9012289
- https://www.youtube.com/watch?v=MOfhHPp5sWs
- http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/09/improve-snippets-with-meta-description.html
- https://webmasters.googleblog.com/2017/06/better-snippets-for-your-users.html
- https://support.google.com/webmasters/answer/35624
- https://developers.google.com/search/docs/guides/intro-structured-data
- https://developers.google.com/search/docs/guides/search-gallery
- https://www.google.com/webmasters/tools/data-highlighter
- https://www.google.com/webmasters/markup-helper/
- https://search.google.com/test/rich-results
- https://support.google.com/webmasters/answer/7552505
- https://developers.google.com/search/docs/guides/search-gallery
- https://developers.google.com/search/docs/data-types/breadcrumbs
- https://support.google.com/webmasters/answer/72746
- https://support.google.com/webmasters/answer/93641
- http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/10/webmaster-tools-shows-crawl-error.html
- http://support.google.com/webmasters/answer/93633
- https://support.google.com/webmasters/answer/139066
- https://ads.google.com/home/tools/keyword-planner/
- https://support.google.com/webmasters/answer/7576553
- https://support.google.com/webmasters/answer/66359
- https://support.google.com/webmasters/answer/66353
- https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/better-ad-standards/
- https://webmasters.googleblog.com/2007/03/using-robots-meta-tag.html
- https://support.google.com/webmasters/answer/81749
- https://support.google.com/webmasters/answer/178636
- https://webmasters.googleblog.com/2016/11/mobile-first-indexing.html
- https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-seo/responsive-design
- https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-seo/dynamic-serving
- https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-seo/separate-urls
- https://search.google.com/test/mobile-friendly
- https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-usability
- https://www.ampproject.org/
- https://webmasters.googleblog.com/2016/08/helping-users-easily-access-content-on.html
- https://search.google.com/test/mobile-friendly
- https://developers.google.com/search/mobile-sites/
- https://www.google.com/business/
- https://support.google.com/webmasters/answer/66356
- https://www.google.com/webmasters/tools/home
- https://www.bing.com/toolbox/webmaster
- https://support.google.com/webmasters/go/blog
- https://g.co/WebmasterHelpForum
- http://www.google.com/get/topcontributor/
- http://twitter.com/googlewmc
- http://www.youtube.com/GoogleWebmasterHelp
- http://www.google.com/insidesearch/howsearchworks/thestory/index.html
- http://www.gybo.com/