Search Console’u açtığınızı ve Google Arama trafiğinizin düştüğünü öğrendiğinizi varsayalım. Ne yapmalısın? Organik Arama trafiğinde bir düşüş birkaç nedenden dolayı olabilir ve bunların çoğu tersine çevrilebilir. Ancak sitenize tam olarak ne olduğunu anlamak kolay olmayabilir.
Bu yayında, trafiğinizin düşmesinin nedenlerinden bazılarını ve Arama trafiği düşüşünüzde hata ayıklamaya başlamak için Arama Konsolu Performans raporunu ve Google Trendler’i nasıl kullanacağınızı tartışacağım .
Arama trafiğindeki düşüşlerin ana nedenleri
Trafiğinizi neyin etkilediği hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olmak için, birkaç düşüş örneği ve bunların potansiyel olarak ne anlama gelebileceğinin taslağını hazırladım. Her örnek hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Google Arama trafiği düşme nedenleri
Arama trafiğindeki düşüşün beş ana nedeni vardır:
Teknik sorunlar :
Google’ın sayfalarınızı taramasını, dizine eklemesini veya kullanıcılara sunmasını engelleyebilecek hatalar – örneğin, sunucu kullanılabilirliği, robots.txt getirme, sayfa bulunamadı ve diğerleri. Sorunların site genelinde (örneğin, web siteniz kapalı) veya sayfa genelinde (örneğin, noindexGoogle’ın sayfayı taramasına bağlı olarak yanlış yerleştirilmiş bir etiket, yani trafikte daha yavaş bir düşüş olacağı) olabileceğini unutmayın.
Güvenlik sorunları :
Siteniz bir güvenlik tehdidinden etkileniyorsa , Google, kullanıcıları sitenize ulaşmadan önce uyarılar veya geçiş reklamları ile uyarabilir ve bu da Arama trafiğini azaltabilir.
Manuel İşlemler :
Siteniz Google’ın yönergelerine uymuyorsa, bir Manuel İşlem aracılığıyla bazı sayfalarınız veya sitenin tamamı Google Arama sonuçlarından çıkarılabilir.
Algoritmik değişiklikler :
Google, içeriği değerlendirme şeklini her zaman geliştiriyor ve algoritmasını buna göre güncelliyor; temel güncellemeler ve diğer daha küçük güncellemeler, bazı sayfaların Google Arama sonuçlarındaki performansını değiştirebilir. Gelecekteki güncellemeleri takip etmek için Google Arama Haberleri YouTube serimize abone olun veya bizi Twitter’da takip edin .
Arama ilgisi kesintisi :
Bazen kullanıcı davranışındaki değişiklikler, ya yeni bir trendin ya da yıl boyunca mevsimselliğin bir sonucu olarak belirli sorgulara olan talebi değiştirir. Bu, trafiğinizin dış etkenlerin bir sonucu olarak düşebileceği anlamına gelir.
Arama trafiği düşüş düzeninizi analiz edin
Bir grafik bin kelimeye bedel olduğundan, trafiğinize ne olduğunu anlamanın en iyi yolu, birçok bilgiyi özetlediği için Search Console Performans raporu ana grafiğinize bakmaktır. Çizginin şeklini analiz etmek size şimdiden çok şey anlatacaktır.
Arama Performansı raporunu ziyaret edin ve birkaç şeyi deneyin:
Tarih aralığını 16 ayı içerecek şekilde değiştirin . Bu, trafik düşüşünü bağlam içinde analiz etmenize ve bunun her yıl bir tatil veya trend nedeniyle meydana gelen bir düşüş olmadığından emin olmanıza yardımcı olacaktır. 16 ayı uzatmak isterseniz, verileri çekmek ve sistemlerinizde depolamak için Arama Analizi API’sını kullanabilirsiniz.
Düşme süresini benzer bir dönemle karşılaştırın . Bu, tam olarak neyin değiştiğini gözden geçirmenize yardımcı olacaktır. Değişikliğin yalnızca belirli sorgular, URL’ler, ülkeler, cihazlar veya arama görünümleri için olup olmadığını öğrenmek için tüm sekmeleri tıkladığınızdan emin olun (bir karşılaştırma filtresinin nasıl oluşturulacağını öğrenin ). Aynı gün sayısını, tercihen haftanın aynı günlerini karşılaştırdığınızdan emin olun.
Farklı arama türlerini ayrı ayrı analiz edin . Bu, gördüğünüz düşüşün web Arama’da mı, Google Görseller’de mi yoksa Video veya Haberler sekmesinde mi olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
Web sitenize uygulanan teknik sorunlar, güvenlik sorunları veya manuel işlemler olduğunu öğrenirseniz, bunların nasıl çözüleceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Gelişmiş Arama Konsolu kılavuzuna bakın .
Sektörünüzdeki genel eğilimleri araştırın
Fazladan bir adım atmak istiyorsanız, düşüşün daha geniş bir trend mi yoksa yalnızca siteniz için mi olduğunu anlamanıza yardımcı olması için Google Trendler‘i kullanın. Bu değişikliklere iki ana faktör neden olabilir:
Bir arama ilgisi kesintisi veya yeni bir ürün . İnsanların neyi ve nasıl aradığında büyük değişiklikler varsa (örneğin bir pandemi), insanlar farklı sorgular aramaya veya cihazlarını farklı amaçlar için kullanmaya başlayabilir. Ayrıca, belirli bir markayı çevrimiçi olarak satıyorsanız, arama sorgularınızı bozan yeni bir rakip ürün olabilir.
Mevsimsellik . Örneğin, yemek web sitesinin ritmi, yemekle ilgili sorguların çok mevsimlik olduğunu gösteriyor: insanlar Ocak’ta diyet, Kasım’da türkiye ve Aralık’ta şampanya arıyor. Farklı endüstrilerin farklı mevsimsellik seviyeleri vardır.
Farklı sektörlerdeki eğilimleri analiz etmek için, Google’a yapılan gerçek arama isteklerinin büyük ölçüde filtrelenmemiş bir örneğine erişim sağlayan Google Trendler‘i kullanabilirsiniz. Anonimleştirilmiş, kategorize edilmiş ve toplanmıştır. Bu, Google’ın dünyanın her yerinden veya şehir düzeyindeki konulara ilgi göstermesine olanak tanır.
Yılın farklı zamanlarında net düşüşler olup olmadığını görmek için web sitenize trafik çeken sorguları kontrol edin. Aşağıdaki örnekte, üç tür eğilim görebilirsiniz ( verileri kontrol edin ):
Türkiye, her yıl Kasım ayında zirve yapan güçlü bir mevsimselliğe sahiptir.
Tavuk biraz mevsimsellik gösterir, ancak daha az vurgulanır.
Kahve önemli ölçüde daha kararlıdır; insanların yıl boyunca buna ihtiyacı var gibi görünüyor.
Arama ilgisi mevsimselliği
Zaten Google Trendler‘de olduğunuz için, Arama trafiğinizde size yardımcı olabilecek diğer bazı ilginç bilgileri kontrol etmek isteyebilirsiniz:
Bölgenizdeki en sık yapılan sorguları kontrol edin ve bunları Search Console’un Performans raporunda gösterildiği gibi trafik aldığınız sorgularla karşılaştırın . Trafiğinizde eksik sorgular varsa, o konuyla ilgili içeriğiniz olup olmadığını kontrol edin ve tarandığından ve dizine eklendiğinden emin olun.
Önemli konularla ilgili sorguları kontrol edin . Bu, artan ilgili sorguları ortaya çıkarabilir ve örneğin ilgili içerik ekleyerek sitenizi bunlara hazırlamanıza yardımcı olabilir.
Herhangi bir sorunuz varsa, Arama Merkezi topluluğunda veya Twitter’da sormaktan çekinmeyin