Mesai Pazartesi - Cumartesi 09:00-18:00
Email info@muratolmez.com.tr Telefon 0532 507 34 42
NULL string(5) "geldi"

Google sessizce girdi dünyamıza. Basit bir ara yüzle sade görüntüsüyle sıradan bir arama motoru gibi sesiz ve derin bir giriş yaptı. İlk günlerde Gmail hesabı açabilmek için Gmail üyesi herhangi bir kullanıcıdan davetiye almak gerekiyordu. Ancak o zaman Gmail hesabınız olabiliyordu. Birçok kullanıcı böyle şey mi olur diyerek Gmail hesabını açmadı ya da umursamadı. Fakat gelinen nokta o ki Google’dan geri dönüş yok artık. Aradan geçen 3-5 yıl içerisinde Google internet zannedilmeye, Gmail e-mailin adı olarak algılanmaya başlandı.

Eğitim kuruluşları, büyük ya da orta ölçekli ticari kuruluşlar artık e-mail server kurmak yerine Gmailden açtıkları hesaplarla tüm e-mail trafiklerini Gmail üzerinden yönetmeye başladılar. Böylece Microsoft Exchange Server Lisan satın almaktan kurtuldular ve güvenlik, virüs sorununa kesin çözüm buldular.

Kişisel kullanıcılar büyük bir çoğunluğu e-maillerinin hızlı gidip gelmesi, yüksek kapasitede dosya gönderilip alınabilmesi v.b. sebeplerden dolayı Gmaili tercih ettiler. Firmalar ise kurumsal e-maillerini Gmaile yönlendirerek ya da pop3 desteğinden dolayı kurumsal e-mail hesaplarını Gmail üzerinden kullanmaya başladılar. Google sürekli e-mail hesapları çalınan kullanıcıları düşünerek başlatmış olduğu “iki adımlı doğrulama” seçeneği ile internet bankacılığında olduğu gibi cep telefonunuza gelen sms -doğrulama kodu- olmadan gmail hesabınıza giremiyorsunuz. Güvenlik konusunda tam not alan bu uygulama ile Gmail üstünlüğünü bir kez daha göstermiş oldu. Üstelik bu uygulamadaki sms leri ücretsiz gönderiyor. Bankaların bile kendilerine maliyet getirdiği düşüncesiyle ücretlendirmeyi düşündükleri bu uygulamayla ilgili Gmail; kullanıcılarını düşünerek “Şifreci” uygulamasını Google Market’ten indirip sms yerine şifrecinin ürettiği kodla giriş yapabilme imkanı da veriyor.

Google’ın uzun zaman önce başlattığı henüz çok kullanılmayan “Dokümanlar” hizmeti ise yine Microsoftun tekelindeki Offices Programlarına lisans ücreti ödemek zorunda kalan işletmeler ve kullanıcılar için çözüm olarak bekliyor.

Google Dokümanlar ile farklı doküman türleri oluşturmanıza, başkalarıyla birlikte gerçek zamanlı olarak çalışmanıza ve dokümanlarınızı ve diğer dosyalarınızı depolamanıza ve tüm bunları tamamen çevrimiçi ve ücretsiz olarak yapmanıza imkan tanıyan Google’ın başlattığı bir hizmettir. Bir İnternet bağlantısıyla, dünyanın herhangi bir yerinden ve herhangi bir bilgisayardan dokümanlarınıza ve dosyalarınıza erişebilirsiniz. Gmail hesabınıza giriş yaptığınızda üst menüde “Dokümanlar” linkini tıklayarak bu hizmetten yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Microsoft Ofis programlarının yerini alabilecek Google Dokümanlarla tüm word, excel programlarında yapabileceğiz her şeyi Google Dokümanlarla yapabiliyorsunuz. Hazırladığınız Word ve Excel dokümanları internetin olduğu her yerden kullanabiliyor ve istediğiniz kişilerle paylaşabiliyorsunuz. Çalıştığınız word, excel dosyalarında yaşanabilecek virüs, güvenlik, yedekleme, dosyayı işyerinde unuttum, evde unuttum şeklindeki sorunları da çözmüş oluyor.

Google Dokümanlarda, e-tabloları, diğer türde dosyalar oluşturabilirsiniz. Dosya ve klasörleri isterseniz bilgisayarınızdan yükleyebilir, yönetebilir ve depolayabilirsiniz.

Bu dokümanları başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Başka dosya türlerini Google Dokümanlar türüne dönüştürebilirsiniz. Başkalarına düzenleme, yorum yapma veya görüntüleme erişimi vererek sizinle birlikte bir dosyada ortak çalışma yapmaya davet edebilirsiniz. Google Dokümanlarını masaüstünüze Word, OpenOffice, RTF, PDF, HTML veya zip dosyaları biçiminde indirebilirsiniz. Bir dokümanı başka bir dile çevirebilirsiniz.

Dokümanlarınızı başkalarına e-posta eki olarak gönderebilirsiniz. Google Dokümanlarda bulunan E-tablolarla şunları yapabilirsiniz: .xls, .csv, .txt ve .ods biçimindeki dosyaları içe aktarabilir ve dönüştürebilirsiniz.

Verileri .xls, .csv, .txt ve .ods biçiminde veya PDF ya da HTML olarak dışa aktarabilirsiniz. Biçimlendirme ve formül düzenleme işlevlerini kullanarak sonuçları hesaplayabilir, verilerinizin istediğiniz gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Google Dokümanlarla Sunum hazırlayabilirsiniz. Elinizdeki .ppt ve .pps biçimindeki sunuları içe aktarabilir ve dönüştürebilirsiniz. Sunularınızı PDF, PPT veya .txt dosyası olarak indirebilirsiniz. Resimler ve videolar ekleyebilir ve slaytlarınızı biçimlendirebilirsiniz.

Şu an kullandığım HTC model telefonla gelen Android işlemciyi birkaç hafta kullandıktan sonra artık Google hayatımızın bir parçası değil, geri dönülmez bir yolda olduğumuzu daha iyi anladım. Daha önceki telefonumdaki Windows Mobile işlemciyle kıyaslanamayacak kadar hızlı ve yenilikçi bir işletim sistemi olan Android’le senkronize çalışan Google ve ürünleri pratik erişimleriyle kullanıcıyı tam bir Andorid bağımlısı yapıyor. Cep telefonunuzdaki kişileri Gmail rehberinize kaydederek kişi listenizi birleştirmiş oluyor ve ortak kullanabiliyorsunuz. Bununla birlikte “Dokümanlar” bölümündeki tüm verilerinizi akıllı telefonunuzla kullanabiliyor ve edit edebiliyorsunuz.

Bir sonraki “Google İlk Sayfa Savaşları” yazımda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın…

Murat ÖLMEZ / 2014

SEO Uzmanı