Mesai Pazartesi - Cumartesi 09:00-18:00
Email info@muratolmez.com.tr Telefon 0532 507 34 42

Web sitenizi Google ve diğer arama motorları için optimize etmezseniz, kimse sizi internette bulamaz.

Arama motoru optimizasyonu yani SEO web sitenizin görünürlüğünü arama motorlarında artırmak ve arama motoru kullanıcılarından daha fazla trafik çekmek için bir dizi temel uygulamadır.

Web siteniz WordPress ile yapılmışsa, SEO’da bir adım öndesiniz demektir. Web sitenizi arama motorları için daha da optimize etme yeteneğinin yanı sıra yerleşik SEO araçlarına zaten erişiminiz var demektir.

Ancak tüm çevrimiçi web sitelerinin %40’ından fazlasının WordPress kullandığını unutmayın. Bu nedenle, sahip olduğunuz aynı yerleşik SEO özelliklerine sahip olan diğer web siteleriyle rekabet ediyorsunuz. Google aramaları yoluyla hedef kitlenize ulaşmak için, sitenizin çevrimiçi görünürlüğünü artırmak için biraz fazladan yapmanız gerekecek ve bu makalede tam olarak bunu açıklıyorum.

Ama burada SEO ile ilgili bir şey var: Çok hızlı bir şekilde çok teknik olabilir. Ve bireysel olarak küçük bir etki yaratabilecek pek çok şey yapabilirsiniz. Bu yazıda, her bir titiz SEO taktiğinin kapsamlı bir listesiyle sizi bunaltmak istemiyoruz. Bunun yerine, bugün yapabileceğiniz ve en önemli sonuçları getirmesi garanti edilen en iyi ipuçlarına odaklanacağız.

Başlayalım.

SEO Temelleri

SEO’nun ne olduğu ve neden önemli olduğu hakkında hızlı bir eğitime ihtiyacınız olması durumunda SEO’nun temellerini gözden geçirelim.

SEO Temelleri, SEO Uzmanı

(SEO’nun ne olduğunu zaten biliyorsanız, WordPress web sitenizi arama motorları için nasıl optimize edeceğinizi ve trafiğinizi nasıl artıracağınızı tartışacağımız bir sonraki bölüme geçmekten çekinmeyin.)

SEO, bir arama motorunun şunları yapabilmesi için bir web sitesini optimize etmek için tasarlanmış bir dizi uygulamayı kapsar:

  • Web sitenin içeriğini keşfetmek,
  • İçeriğin neyle ilgili olduğunu anlamak,
  • Web sitenin sayfalarını dizinine dahil edin,
  • Ve kullanıcılar alakalı içerik aradığında bu sayfaları arama motorunun sonuçlarında sıralayın.
  • Bu sürece birçok faktör katkıda bulunur ve bu, ziyaretçilerinize kaliteli bir deneyim sunmayı da içerir. Bu, web sitenizin alakalı, bilgilendirici ve gezinmesi kolay olduğu anlamına gelir.

Web sitenizde, kullanıcının aradığıyla uyumlu içerik paylaşsanız bile, web siteniz yavaş yüklenirse veya net olmayan gezinmeye sahipse siteniz SEO’da başarısız olur. Ziyaretçiler, sonunda arama motoruyla itibarınızı zedeleyecek olan olumsuz bir deneyime takılıp kalmazlar.

Bu, sayfanızın arama motorları sonuç sayfalarında nerede sıralandığını da etkiler. Arama motoru yine de sayfanızı gösterebilir, ancak 47. sayfadan sonra bir yerde olabilir. Ve SEO’da önemli olan tek sayfa ilk sayfadır. Arama motoru kullanıcılarının ezici çoğunluğu, arama sonuçlarının bir önceki sayfasını asla tıklamaz. Bu nedenle, sayfanız ilk 10 arama sonuçlarında yer almak için savaşıyor. Aynı 10 nokta için rekabet eden milyonlarca web sayfasıyla, sayfanızın tırmanması gereken zorlu bir dağ var.

Ancak bu web sitelerinin birçoğunun SEO’nuzu geliştirmek için yapmak üzere olduğunuz şeyi yapmadığını fark ettiğinizde bu o kadar da zor değil. Şimdi gelelim bu taktiklere.

SEO için En İyi Hosting Firmasını Seçin!

Tüm iyi SEO’nun temeli web barındırıcınızla başlar, bu yüzden bu adımı atlayamayız. Yavaş bir sitenin olumsuz bir deneyim yaratacağını ve bunun da kötü SEO ile sonuçlanacağını daha önce belirtmiştik.

Web sitenizin hızı birçok faktöre bağlıdır, ancak sayfa hızı seçtiğiniz web barındırıcısıyla başlar. Bazı web barındırıcıları paylaşılan barındırma hizmeti sunar; bu, web sitenizin aynı sunucudaki diğer web siteleriyle alanı “paylaştığı” anlamına gelir. Paylaşılan barındırma genellikle çok uygun maliyetlidir, ancak bunun için daha yavaş yükleme süreleri ve hatta kesintiler açısından ödeme yaparsınız.

Hızlı bir web barındırıcısına sahip olmak pazarlık konusu değildir. Bu günlerde insanlar bir web sayfasıyla hızlı bir şekilde etkileşime girmeyi bekliyorlar. Yüklemesi üç saniyeden uzun sürerse, insanlar pes etmeye ve bir sonraki siteye geçmeye hazırdır.

İnsanlar sitenizden tam olarak yüklenmesi için ayrılmadan ayrıldığında buna “sıçrayan” denir. Zıplama, SEO’nuzu olumsuz etkileyebilir. Arama motorları, ziyaretçiler için mümkün olan en iyi deneyimi sağlayan siteleri önermek ister. Ziyaretçilerinizin çoğu geri dönüyorsa, web siteniz harika bir deneyim sunmuyor ve arama motorları sitenizi arama sonuçlarının ilk sayfasına taşımak istemeyecektir.

Harika bir web hosting, web sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar ve bu, SEO başarısı için reçetede önemli bir bileşendir.

SEO İçin Hangi Hostingi seçmelisiniz?

WordPress.com , yönetilen barındırma hizmeti sunar; bu, WordPress uzmanlarından oluşan bir ekibin, sitenizin her zaman çevrimiçi olduğundan ve her zaman en yüksek hızda yüklendiğinden emin olmak için sitenizi sürekli olarak izlediği anlamına gelir. Aslında, yönetilen barındırma hizmetimiz hız ve güvenlik açısından sınıfının en iyisi olarak derecelendirilmiştir. Ne zaman planlarımızın bir kaydolmak otomatik SEO kadar seviyesi olacak.

WordPress İş planımız hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .

Bir SEO Eklentisi yükleyin

Sitenizi optimize etmek için bir eklentiye ihtiyacınız yoktur, ancak bir SEO eklentisi hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır. SEO eklentileri, aksi takdirde kaçırmış olabileceğiniz SEO fırsatlarını tespit edebilen yardımcı yardımcılar gibidir.

SEO Temelleri, SEO Uzmanı

Mevcut birkaç harika SEO eklentisi var, ancak en popüler olanı Yoast. Niye ya? Üç nedenden dolayı: Kullanımı kolaydır, sonuç alır ve temel kullanımlar için ücretsizdir.

SEO Temelleri, SEO Uzmanı

Tabii ki, Yoast’ın sunduklarının tümüne erişmek istiyorsanız, premium plana yükseltebilirsiniz.

Yoast inanılmaz bir SEO yardımcısıdır çünkü içeriğinizi analiz eder, okunabilirlik, anahtar kelime (veya anahtar kelime) yoğunluğu ve dahili bağlantılar gibi önemli SEO özelliklerini not eder.

Yoast ayrıca, SEO’nuzu olumlu yönde etkileyebilecek ekmek kırıntıları olarak bilinen başka bir önemli özelliğe sahiptir. İçerik haritaları, Ana Sayfa > Ürünler > Dış Giyim > Kabanlar gibi kullanıcılara sitenizde nerede olduklarını gösteren metin yollarıdır. Yoldaki her kelime veya kelime öbeği tıklanabilir, bu da ziyaretçilerinizin bulundukları yere geri dönmelerini kolaylaştırır.

Google ayrıca sitenizin nasıl yapılandırıldığını anlamak için kırıntıları kullanır, bu nedenle bu, web sitenizi arama motorları için optimize etmenin başka bir yoludur. Kırıntılarınız arama motoru sonuç sayfasında bile görünebilir.

Ekmek kırıntıları, ziyaretçilere yalnızca arama veya menü çubuğunu kullanmak yerine sitenizde gezinmek için alternatif bir yol sağlar. Bu, sitenizin daha fazlasını keşfetme olasılığını artırır.

Yoast’ı WordPress sitenize nasıl kurarsınız?

Yoast’ı (veya başka bir eklentiyi) yüklemek için oturum açmanız gerekir. WordPress kontrol panelinizden, soldaki Eklentiler seçeneğini görene kadar aşağı kaydırın. Eklentiler’e tıklayın ve ardından “Yeni Ekle” yi seçin. “Yoast”ı arayın, ardından kurun ve etkinleştirin.

Meta Açıklamaları Konusunda Ciddiye Alın

SEO’yu düşündüğünüzde ilk düşünceniz muhtemelen meta açıklamalara odaklanmaz, ancak işte bu yüzden yapmalısınız: Meta açıklamaları, sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında tıklanabilirliğinde büyük rol oynar.

Meta açıklama nedir?

Meta açıklama, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) URL’nizin ve sayfa başlığınızın altında görünen kısa bir paragraf veya snippet’tir. Bu açıklama, sayfanızda neler olduğunu kısaca özetler. Her meta açıklama, tanımladığı sayfaya özgü olmalıdır.

SEO Temelleri, SEO Uzmanı

Meta açıklama neden önemlidir?

Meta açıklama, SEO’nuzu doğrudan etkilemez, ancak dolaylı bir etkisi vardır. Alakalı, bilgilendirici bir meta açıklama, arama motoru kullanıcılarını arama motoru sonuç sayfasındaki bağlantınızı tıklamaya teşvik eder. Meta açıklamanız insanlara tıklamaları için bir neden vermiyorsa, bir sonraki sayfaya geçmeleri yeterlidir. Yeterince kullanıcı, zayıf bir meta açıklama nedeniyle bağlantınızı görmezden gelirse, sayfanız gıpta ile bakılan ilk 10 sonuçta görünmez.

Meta açıklamanız insanlar için yazılmalı ve başarılı olmak için sayfanızın içeriğini net bir şekilde açıklamalıdır. Meta açıklamanızı sayfanız için bir reklam olarak düşünün. Tek amacı, kullanıcıyı tıklamaya ikna etmektir. Ayrıca, yaklaşık 156 karakterle sınırlı olduğunuzu unutmayın, bu nedenle her kelimeyi hedefiniz için sayın. En iyi meta açıklamalar, doğrudan okuyucuya konuşuyormuş gibi aktif sesle yazılır.

SEO Temelleri, SEO Uzmanı

Meta açıklama nasıl eklenir?

Meta açıklama eklemenin en kolay yollarından biri Yoast SEO eklentisidir.

Yoast eklentisini yüklediğinizde ve etkinleştirdiğinizde, gönderinizin SEO ayarlarına editör ekranından erişebilirsiniz. Taslak bölümünün altında görünecektir.

Meta açıklamanızı eklemek için “meta açıklama” bölümüne gidin ve meta açıklamanızı buraya yazın. Bir meta açıklama için ideal uzunluğa ulaştığınızda aşağıdaki çubuğun turuncudan yeşile döneceğine dikkat edin.

İnsanlar için Yazın

Son ipucumuz, insanlar için yazmaktır.

Bir siteyi arama motoru botları için optimize etmek için teknik olarak neler yapabileceğimize odaklanmak için çok zaman harcadık. Ancak nihai hedefin botlarla değil insanlarla bağlantı kurmak olduğunu unutmayın. Hem siz hem de arama motorları aynı şeyi istiyor: Hedef kitlenizde yankı uyandıran kaliteli bir deneyim sunun.

Bu nedenle insanların online olarak tüketmek isteyeceği içerikler oluşturmalısınız.

SEO dostu içerik nasıl oluşturulur?

Arama motoru görünürlüğünüzü doğrudan iyileştirmek için atabileceğiniz 6 adım:

Belirli bir anahtar kelimeyi hedefleyin

İnsanlar çevrimiçi arama yaptıklarında, belirli bir anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği kullanıyorlar. İçeriğinizin amacı, insanların şu anda sorduğu soruları yanıtlamaktır. Elbette, bu soruları sayfanızın odak noktası olacak belirli bir konuya indirgemek isteyeceksiniz. Bu, odak anahtar kelime öbeğiniz olacaktır.

İçeriğinizin okunabilirliğini iyileştirin

Sitenizi arama motorları için optimize etmek için yayınınızı ortalama bir İnternet kullanıcısı tarafından kolayca okunabilir hale getirin. Bunu yapmak için 6. sınıf düzeyinde yazın, böylece çoğu insan bir sözlüğe başvurmadan içeriğinizi kolayca anlayabilir.

Konuşma dilini kullanın

Başka bir deyişle, doğrudan hedef kitlenize, onlarla yüz yüze konuşuyormuşsunuz gibi yazın. Bu, kitlenizin içeriğinizle anında etkileşim kurmasını sağlar.

Başlıklarınıza anahtar kelimeler ekleyin

Sayfa bölümü başlıklarına anahtar kelimeler eklemek, Google’ın sayfanızın ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olur.

İçeriğinizi taranabilir hale getirin

İçeriğinizi görsel olarak ayırın. Daha küçük paragraflar kullanın, başlıklar ekleyin ve madde işaretleri ekleyin.

Dahili olarak bağlantı kurun

Sitenizdeki diğer sayfalara dahili bağlantılar eklemek hem arama motorları hem de insan ziyaretçiler için önemlidir. Arama motorları, bir sayfanın ve genel olarak web sitenizin içeriğini anlamak için dahili bağlantılar kullanır. İnsanlar belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için dahili bağlantıları kullanır. Ayrıca, ziyaretçiler sitenizi keşfetmek için kaldıklarında SEO’nuzu iyileştirdiğini unutmayın. Bu nedenle, ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği süreyi artırmak için mümkün olduğunca çok sayıda alakalı dahili bağlantı ekleyin.

Genel olarak, insan kitlemizi aklımızda tutmalıyız çünkü insanlara ulaşmak aslında SEO’nun tüm amacıdır.

Son düşünceler

Birkaç basit uygulamayı uygulayarak sitenizin arama motoru sonuç sayfalarındaki görünürlüğünü artırabilir ve mesajınızı duyması gereken kişilere ulaşabilirsiniz.

SEO Uzmanı