Google Etiket Yöneticisi’ni kullanarak Google Analytics 4’ü kurmaya yönelik bu izlemesi kolay başlangıç kılavuzu ile sizi çalışmaya hazırlayalım.
Google Analytics 4 gibi yeni bir beceri öğrenmek göz korkutucu. Buna, yaklaşmakta olan bir son teslim tarihi olduğu ve başlarken ayak sürümeyi göze alamayacağınız gerçeğini ekleyin.
Sizi harekete geçirmek için Google Etiket Yöneticisi’ni kullanarak GA4’ü kurmak için izlemesi kolay bir başlangıç kılavuzu paylaşıyorum.
İçinde, Google Etiket Yöneticisi’nin nasıl çalıştığına bir göz atacağız ve ardından resimlerle birlikte beş adımlık kolay bir GA4 kurulum eğitimi vereceğiz.
Google Etiket Yöneticisi Tanımlı
Google Etiket Yöneticisi (GTM), Google Analytics’e veri toplayan ve gönderen kod bölümleri (etiketler) eklemenize ve bunları düzenlemenize olanak tanıyan ücretsiz bir etiket yönetimi çözümüdür.
Örneğin, “eskiden” pazarlamacılar, Facebook Reklamları gibi üçüncü taraf bir satıcıdan bir kod segmenti alırdı.
Bu kod, Facebook Reklamlarından gelen kullanıcıların siteyle nasıl etkileşime geçtiği hakkında bilgi toplar ve Facebook’a geri gönderir.
Site sahipleri ve pazarlamacılar, kodu doğrudan web sitesine yüklemek için büyük ölçüde geliştiricilere güvendiler.
Ancak Google Etiket Yöneticisi’ni kullanırsak, tek yapmamız gereken web sitesine bir kod parçacığı yerleştirmek ve bu kapsayıcı, sitenizle üçüncü taraf sağlayıcılar arasında bir aracı görevi görmektir.
Eklememiz veya düzenlememiz gereken herhangi bir etiket, GTM arayüzünden ayarlanabilir.
Kullanım kolaylığının yanı sıra, en büyük yararı, yoğunlaştırılmış kod ve çok daha hızlı bir sitedir.
Google Etiket Yöneticisi ve Google Analytics Arasındaki Fark
Google Etiket Yöneticisi (GTM) ve Google Analytics (GA), akıllı pazarlama kararları almanız için ihtiyacınız olan verileri size sağlamak üzere birlikte çalışan tamamen farklı araçlardır.
Google Etiket Yöneticisi, kodu depolamak ve yönetmek için kullanılır – kelimenin tam anlamıyla bir kapsayıcıdır.
Etiket yöneticisinde raporlama özelliği ve verileri analiz etme seçeneği yoktur.
Veri analizi için Google Analytics kullanılmaktadır.
Tüm raporlar – kullanıcı raporları, dönüşümler ve katılım, satışlar vb. – Google Analytics’te görüntülenebilir.
Google Analytics’e ek olarak neden GTM’ye ihtiyacınız olduğunu anlamak için GA’nın raporlarda gördüğünüz verileri nasıl elde ettiğini bilmeniz gerekir.
Google Analytics, teknik olarak bir “GA Javascript kod snippet’i” veya “gtag.js” olan bir izleme kodu sayesinde trafik edinimi ve kullanıcı etkileşimleri hakkında rapor verebilir.
Sitenizde bir etkileşim (örneğin bir sayfa görüntüleme) gerçekleştiğinde, Javascript snippet’i Google Analytics’e bildirir.
Google Etiket Yöneticisine Başlarken
Yüksek düzeyde, Google Etiket Yöneticisi’ni kullanmaya başlamanın ana adımları, bir hesap oluşturmak, kapsayıcıyı web sitenize yüklemek ve ihtiyacınız olan bilgileri toplamak ve göndermek için etiketler (GA4 yapılandırma etiketi gibi) eklemektir.
Aşağıda, Google Etiket Yöneticisi’ni kullanmaya başlamak için her adımı inceleyeceğiz.
Hesap Yönetimini Düşünün
Öncelikle, hesap yönetiminin nasıl ele alınacağına karar vermeniz gerekecek.
Birinin rol değiştirmesi veya kuruluşunuzdan ayrılması durumunda, analitiğinizi geliştirmek için harcanan işi sürdürmek istersiniz.
Etiket Yöneticisi hesabını uzun vadede hesabı yöneten kişinin (büyük olasılıkla web sitesi sahibinin) oturum açma kimlik bilgilerini kullanarak oluşturmak en iyi uygulamadır.
Müşteri hesaplarını yönetmek için ipucu: Bir müşteri kendi başına bir Etiket Yöneticisi hesabı oluşturamıyorsa, ekranını kontrol edebileceğiniz ve her adımda adım adım ilerleyebileceğiniz bir görüntülü görüşmeye geçin.
Bir Etiket Yöneticisi hesabı oluşturduktan sonra , üst gezinme bölümündeki Yönetici ekranında kullanıcı ekleyebilir ve izinleri ayarlayabilirsiniz .
Bir Google Etiket Yöneticisi Hesabı Oluşturun
Aşağıda bir Google Etiket Yöneticisi hesabı oluşturmaya yönelik talimatlar bulunmaktadır. Bu yaklaşık üç dakika sürecektir.
Etiket Yöneticisi’ne giriş yapın (Etiket Yöneticisi en iyi Chrome’da çalışır) ve Hesap oluştur ‘u tıklayın .
Bir hesap adı girin ; bu genellikle kuruluşun adıdır.
Bir Etiket Yöneticisi hesabı, kuruluşun en üst düzeyini temsil eder, yani şirket başına yalnızca bir hesap gerekir.
Ayrı gelir kanallarına sahip birden çok web sitesine sahip bir şirket, aynı GTM hesabı altında ayrı kapsayıcılar oluşturabilir.
ir Ülke seçin ve Google ürünlerini iyileştirmek için verileri paylaşmak isteyip istemediğinizi seçin.
Bir Kapsayıcı Adı girin . Dahili kullanım için, çoğunlukla site URL’si veya uygulamanın adı olmak üzere açıklayıcı bir kapsayıcı adı seçin.
Hedef Platformu seçin . Bir web sitesi (Web), uygulama (iOS, Android), AMP veya Sunucu için mi hesap oluşturuyorsunuz?
Son ekranınız aşağıdaki örneğe benzer görünecektir. Oluştur’u tıklayın .
Bu ekrandan sonra, yeni GTM kodunuzu yüklemeniz istenecektir. Bu iletişim kutusunu temizlemek için Tamam’ı tıklayın veya yükleme yönergelerini izleyin.